Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В срок до 30 юни търговците на горива актуализират фискалния си софтуер

След 30 дни изтича крайният срок, в който бензиностанциите следва да сменят електронните си системи с фискална памет, напомнят от НАП. 30 юни е датата, посочена в Наредба Н-18, до която е необходимо търговците на горива да актуализират фискалния си софтуер, според изискванията на наредбата.

От началото на месец октомври, клиентите на всички бензиностанции ще получават касови бележки, в които е изписан брутния им марж на търговеца. Освен разликата в покупната и продажната цена, собствениците на бензиностанции са задължени да включат и информация за размера на добавените ДДС и акциз.

От Националната приходна агенция напомнят и за крайният срок, който е валиден за онлайн търговците, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. До 29 юни т.г. те ще трябва да обявят своите електронни магазини. По данни на НАП, до момента над 12 000 вече са декларираните електронни магазини. Подаването на данните се осъществява само по електронен път чрез портала за е-услуги на Агенцията, като за целта е необходим електронен подпис.

Изискването не засяга гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи, а важи единствено за физически и юридически лица, регистрирани като извършващи продажби по интернет.

c