Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

1339 седмокласници от област Добрич трябва да се явят на изпитите по БЕЛ и математика на 17 и 19 юни

Изпитите от националното външно оценяване за седми клас за 2019 г. ще са на 17 юни – по български език и литература, и на 19 юни – по математика. На 21 юни е изпитът по чужд език, който се полага по желание на учениците. В област Добрич тези изпити ще се проведат в 54 училища и по информация към днешна дата, на тях трябва да се явят 1339 момичета и момчета, съобщиха от Регионалното управление по образование в Добрич. Колко седмокласници обаче ще решават тестове и задачи, ще стане ясно по време на самите изпити. По неофициални данни, около 100 деца от седми клас от областта са отпаднали от училище.

Създадена е необходимата организация за провеждане на изпитите, дейностите по подготовката се провеждат по график, поясни за ПроНюз Добрич Любомир Тодоров, началник на отдел „Организационно-методическа дейност и контрол” в РУО. По неговите думи, около 1000 учители ще бъдат ангажирани  в изпитната кампания. Според графика, утвърден от МОН, оценяването на изпитните работи ще се извърши в периода 20-26 юни, а резултатите трябва да бъдат обявени  до  27 юни. До 3 юли седмокласниците трябва да получат свидетелствата си за завършено основно образование.

В края на юни са и датите за изпитите за проверка на способността за приемането на ученици в неспециализираните училища. На 20 юни е изпитът по изобразително изкуство, на 24 юни – по музика, на 25 и 26 юни – по различните видове спорт.

Според заповедта на началника на РУО – Добрич за план-приема  през учебната 2019-2020 година, в 29 учебни заведения в областта предстои да бъдат разкрити 60 паралелки за прием след завършен клас. Броят на местата за бъдещите осмокласници е 1560. Колко от всичките обявени 60 паралелки ще бъдат запълнени и колко няма да бъдат разкрити заради липса на желаещи, ще стане ясно след изпитите и след трите класирания през лятото.

c