Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Сдруженията за етажна собственост в Добрич могат да получат скица за прилежащите територии, които трябва да поддържат

Общинският съвет в Добрич прие промени в  Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управлението на отпадъците на територията на общината. На заседанието на местния парламент на 28 май обсъждането на промените се превърна в дискусия за поддържане на междублоковите пространства, за безконтролното замърсяване на парка и на други места за отдих  с пластмасови опаковки  от ядки, напитки  и други отпадъци, за лепенето на обяви по стълбове и дървета. При представянето на промените зам.-кметът по устройство на територията арх. Боян Коларов уточни, че текстове за санкции на нарушенията се съдържат и в досегашния вариант на наредбата. По отношение на междублоковите пространства той поясни, че, според новия текст в чл.6, ал.1, „Собствениците, ползвателите и/или обитателите на самостоятелни обекти или на части от тях в сградите в режим на етажна собственост са длъжни да почистват и поддържат площите в границите на урегулирания поземлен имот към съответната сграда”. Тези дни ще изпратим писма до всички регистрирани сдружения на етажните собствености, че могат да получат безвъзмездно от общината скица за прилежащите площи към съответната сграда, каза арх. Коларов.

По отношение на различните примери за замърсяване на града, той поясни, че има глоби за нарушителите, но проблемът е как да се докажат нарушенията и техните извършители. Зам.-кметът даде пример с лепенето на обяви за различни услуги по дървета и стълбове. Тези хартиени обяви са  нарязани на лентички с изписани телефони. След дълги усилия арх. Коларов успял да залови извършителка, която поставяла подобни обяви. Обадил се на тел. 112, дошли полицаите и й съставили акт. „Тежкият проблем е как да установим извършителите. За нарушител се смята не притежателят на посочения в обявата телефон, а този, който лепи обявите” – коментира арх. Боян Коларов.

Той уточни, че администрацията предлага промени в наредбата заради протест от прокуратурата и заради необходимостта от синхрон с настъпилите промени в някои нормативни актове.

Изваждането на отпадъци от контейнерите за смет досега се наказваше с глоба от 5 до 15 лева, с новите текстове в наредбата глобата става от 10 до 50 лева. От 20 до 50 лева е глобата за физическо лице, което нерегламентирано изгаря или обезврежда  битови отпадъци. За същото нарушение глобата за юридически лица е от 500 до 1000 лева. Фирма или организация,  които не предприемат необходимите мерки за осигуряване на разделно събиране и третиране на пусканите от тях на пазара батерии и акумулатори, ще бъдат санкционирани с глоба от 800 до 1000 лева, гласят текстове от наредбата.

c