Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Водещ специалист представя ефекта от библиотерапията на живо в Добрич

На 29 май в НЧ "Йордан Йовков 1870" ще гостува един от основателите на библиотерапията в България д-р Дончо Донев. Темата на срещата е „Библиотепията – позната и непозната“, информираха от просветното учреждение.

Д-р Дончо Донев е роден в гр. Балчик. Автор е на редица статии, доклади и студии в областта на социалната, организационната и консултативна психология. Модератор на тренинги за формиране на социални умения и обучение на възрастни.

Библиотерапията е един от най-старите методи за подкрепа на хора в криза. В годините, хората са създавали текстове, чрез които да помагат на останалите. Всички легенди, предания, приказки са възниквали като средства, чрез които се формират и променят ценности, а чрез тях и поведението на хората. В основата на библиотерапията лежи потенциалът на "писаните истории" да оказват психологическа подкрепа.

Срещата се организира от НЧ "Йордан Йовков" и Библиотечно-информационен комплекс към Висшето училище по мениджмънт. Началото е от 18.00 часа, в Мултифункционална зала на читалището (ет. 3 в читалищната сграда).

По време на представянето ще бъдат демонстрирани основните механизми, чрез които текстът влияе върху психичното състояние. Ще бъдат разгледани психологичните основи на библиотерапевтичния процес. Участниците ще имат възможност да преживеят, макар и за кратко, ефекта от библиотерапевтичното консултиране.

Организаторите обръщат внимание, че събитието е подходящо за библиотекари, педагози, психиатри, психолози, социални работници, родители, помагащи в отглеждането на деца и в грижи за възрастни, както и за всички, опитващи се да намерят отговори на своите въпроси в книгите. 

c