Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

От деца до жени на 48 години правят аборт в област Добрич, някои не знаят броя им

1 247 аборта са извършени през м. г. на територията на област Добрич. Това ни нарежда на шесто място в страната след Бургас, където прекъснатите бременности са 1 631, Пазарджик - 1 333, Пловдив – 2 257, София-столица – 3 626 и Стара Загора - 1 402. Добрич изпреварва редица области в страната като Варна – 1 130, Русе – 757, и други. Това сочи информация за извършените аборти през 2018 година на Националния център по обществено здраве и анализи. Според данните област Добрич е на трето място по спонтанни аборти – 1 184, пред нас са само Бургас със 1 378 и София-столица – 2 260.

Три са децата в областта, при които бременността е прекъсната преди да са навършили 15 години. На възраст 15-19 години аборт са направили 113 момичета. Между 20 и 29 години направилите аборт са 541, а над 30 години – 590. Терапевтичните аборти - прекъсване на бременността по желание или по медицински показания, в област Добрич са 551.

В страната за 2018 година са извършени общо 22 862 аборта. От тях спонтанните са 15 761, а терапевтичните – 7 485.

"Здравната култура не е толкова добра и регионът обезлюдява откъм хора, които това ги интересува", коментира за Про Нюз Добрич началникът на АГ-отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Ивайло Петев. По думите му аборти правят жени от всички възрасти – като се започне от непълнолетни, включително и малолетни, и се стигне до жени на 47, 48 години. В практиката си той се е сблъсквал и със случаи, в които жени прекъсват бременност за 15-и, 16-и път. Имало и такива, които не знаели за кой път правят аборт. „Имаше жена с три аборта за 6 месеца – през месец. Беше българка, която не бе раждала”, сподели лекарят. По думите му като брой абортите намаляват, но това се дължи на намаляването на населението в област Добрич, особено на младите хора.

Д-р Петев посочи, че статистика за абортите много трудно може да е точна, защото вече се правят такива само с медикаменти. Той даде за пример Франция, където 70 процента от прекъсванията на бременността са медикаментозни. Има държави, в които този вид аборти е много висок, но това означава бременността да се установи в много ранен срок, обясни акушер-гинекологът.

Не е сега моментът – това е най-честата причина, поради която жените решавали да направят аборт, сподели д-р Ивайло Петев. „Съветът ми винаги е да се запази детето. За жалост, не е голям процентът на тези, които размислят”, каза той. Имало и случаи, в които жените променяли решението си докато чакат – дали защото анестезиологът или лекарят се е забавил, дали защото са чули бебе да заплаче или по някаква друга причина. Или преди абортът да започне, казвали, че не могат да го направят, ставали и си тръгвали. Случва се, макар да не е често срещано явление, коментира началникът на АГ-отделение.

Не е висок процентът на жените, които след аборт са изгубили детеродните си функции, са наблюденията на д-р Ивайло Петев. По думите му е много трудно да се каже дали направен аборт - по желание или по медицински показания, е причина някои жени след това да не могат да забременеят. „В днешно време инструментариумът ни е повече от стерилен. Поне при нас стерилизацията е на много високо ниво. Ние почти нямаме следоперативни усложнения, които да са резултат от стерилизацията. Много е трудно да се каже  дали причината за незабременяване е в резултат на аборт или друго, например инфекция, прекарана след аборта”, каза лекарят. И допълни, че когато е правена някаква такава манипулация, винаги се обвинява абортът. Д-р Петев посочи, че все пак всяка манипулация е потенциално опасна. По думите му винаги съществува риск да настъпи някакво усложнение, което да доведе до това жената да не може да забременява.

Лекарят сподели, че винаги казват на жените, че нежеланата бременност е грешка, която допускаш веднъж, че не трябва да се повтаря. Обясняват им, че има много начини, по които това може да се предотврати. „Но независимо от това, не го правят. Дали от страх да пият хормонални таблетки, страх от спирала, или „Мъжът ми ще ме пази, той презерватив не може да ползва”, даде примери акушер-гинекологът. Той допълни, че това са жени от определен етнос, именно те са с по много аборти. „За съжаление, начина на мислене на хората няма да го променим. Ние, като лекари, трябва да кажем на пациентките какво трябва да направят, а дали ще го направят - е техен избор. Човек трябва да е отговорен към себе си”, коментира специалистът.

По-чести са абортите по желание, отколкото тези по медицински показания, сочат наблюденията на д-р Петев. Немалка част от спонтанните аборти приключвали без намесата на лекари. „Пациентката е била бременна, получава обилен кръвоизлив, отива на лекар, но не се документира”, допълни той.

Отдавна не е имало криминални аборти, заяви началникът на АГ-отделение. По думите му е имало съмнения за такива, но последният доказан е бил преди 12-13 години. Д-р Петев разказа за случай преди години на пациентка със спонтанен аборт. По думите му вероятно етносът й я спасил да не почине. Постъпила в болницата с много тежки усложнения, с бъбречна недостатъчност, в кома, но оживяла. „Мисля, че си беше пъхала мушкато. Това, което зная от колегите, е, че в самото мушкато има някакъв токсин”, сподели лекарят. По думите му това е много опасно и от него пациентките не са преживявали. Д-р Петев коментира, че за щастие криминалните аборти вече ги няма на практика. За това допринасял фактът, че самият аборт е разрешен и той може да се извърши по желание на пациентката.

Имало е години, в които колеги са правили аборти на по-големи бременности, извън разрешения срок, но при нас вече не се случва, сподели акушер-гинекологът. Той коментира, че това може да ти коства занаята. И обясни, че две са нещата в неговата специалност, за които лекарите подлежат на съдебно преследване - криминален аборт и неправилно кръвопреливане. „Всеки разумен лекар не би правил такива неща. Има си срок, който е достатъчно дълъг. Има държави, в които аборти по желание се правят до 20 седмица – до 4,5 месеца”, каза още д-р Петев.

Броят на изоставените новородени не е голям, сподели началникът на АГ-отделение. По думите му всички деца, които са здрави и нямат сериозен медицински проблем, се настаняват в приемни семейства. Изоставяли се основно деца с аномалии. Това ставало, защото са пациенти, които още дълго ще лежат в болницата. Родителите казвали, че това е дете, което не е желано от тях. Случвало се обаче вече значително по-рядко – веднъж на месец-два.

c