Култура Общество

На 24 май показаха изложбата “Мечът на хан Кубрат”

B Националната галерия (Двореца) беше официално открита изложбата “Мечът на хан Кубрат”, включваща два от най-фундаменталните предмети за Българската история, принадлежали на хан Кубрат. Културното събитие се провежда в рамките на Дните на Ермитажа в София и е по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов и с активното съдействие на министъра на културата Боил Банов.

Два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм ΧΟΥΒΡΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, доказващ името на получилия патрицианско достойнство хан Кубрат, съхранявани в Държавния музей “Ермитаж” в Санкт Петербург, са временно експонирани и ще останат да гостуват в столицата до 30 юни 2019 г.

Застраховката на съкровището е тайна, но според запознати експертни, се състои от много нули.

Меч и пръстен на Хан Кубрат ще покажат и в България

Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 г. край село Малая Перешчепина, на брега на река Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други – от сребро. През 1984-та германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Съкровището от Малая Перешчепина е интересен и сложен комплекс, който включва различни по своята функционалност групи предмети, с ясно разграничена и обоснована културна принадлежност. Тук могат да бъдат идентифицирани изделия, дело на местни “варварски” майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на сасанидите. Най-голям брой са изделията от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол. По своя характер съкровището не е хомогенно и не може да бъде ограничено в тесен хронологически период от време (най-ранните находки датират през първите години на третата четвърт на VII в.).

Безспорно най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат. Те са инсигнии, свързани с висшия сан на техния собственик: коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработени и украсени златна дръжка и ножница, две златни закопчалки за мантия, две златни гривни. Най-важният артефакт сред тях е пръстенът с монограм. Ювелирните произведения от един толкова важен комплект, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука и за историята на изкуството. Това е един от редките случаи, в който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име – името на хан Кубрат.

Куратор на изложбата, която ще остане в балната зала на Двореца, е доц. д-р Иля Ахмедов от отдел “Източна Европа и Сибир” на Държавния музей “Ермитаж”.

Източник: segabg.com

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *