Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Проблеми с доставката на машините за гласуване на евровота и в Добрич

Проблеми с доставката на машините за гласуване има и в Добрич, както и на други места в страната, научи Про Нюз Добрич.

Според председателя на Районната избирателна комисия Добромир Добрев обаче те не са толкова сериозни.

По думите му, причината е в липсата на синхрон от страна на фирмата доставчик "Сиела Норма", която работи с множество подизпълнители.

Само една от тези фирми е поискала от РИК информация за връзка с ръководствата на секционните избирателни комисии, за да може да се свърже с тях и да се синхронизират действията по доставката на машините.

При останалите често имало разминаване между техниците и комисиите. Оказвало се, че техници стоят и чакат пред секциите, а членове на СИК по същото време получават изборни книжа. Един от техниците пък поискал да остави машините при секретаря на Общината и да ги достави в секциите в изборния ден, обясни Добрев. Имало и председатели на СИК, които не знаели, че в комисията им ще има машинно гласуване.

Добрев счита, че "Сиела Норма" и ЦИК е трябвало да синхронизират процеса, за да не се стига до проблеми.

Все пак той е уверен, че до края на деня днес проблемите трябва да бъдат "изчистени" и изборният ден утре да започне спокойно.

Във връзка със ситуацията Централната избирателна комисия по-рано днес покани на спешна среща по казуса с доставката на машините до секциите директора на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски.

След това от ЦИК излязоха със следното съобщение:

"На 25 май 2019 г. 12.30 ч. в Централната избирателна комисия беше проведена съвместна среща с представители на Министерството на вътрешните работи и фирмата изпълнител на обществената поръчка за машинно гласуване „Сиела Норма“ АД във връзка с предаването на изборните книжа и материали, и машините за гласуване до избирателните секции.

На нея беше обсъден процесът на подготовка на изборните помещения за предстоящото гласуване и организацията по транспортирането, доставката и монтажа на машините за гласуване.

В резултат на проведената среща Централната избирателна комисия информира, че процесът по предаване на изборните книжа и материали, и машини за гласуване на секционните избирателни комисии протича нормално и в срок".

С решение на Централната избирателна комисия са определени 3000 секции в страната за машинно гласуване при провеждането на изборите за членове на Европейския парламент.

От тях 76 секции са на територията на област Добрич. Най-много са в областния център Добрич – 35. В четири от секциите в ОУ “Панайот Волов” ще се гласува машинно, както и в три от СИК в ОУ “Христо Ботев”.

В община Балчик такава възможност ще има в четири секции, в Генерал Тошево – в две секции, в община Каварна – пет, в Тервел – 3, в община Шабла – 1, в Крушари – 1, а останалите са в села от община Добричка.

Секциите за машинно гласуване в област Добрич можете да видите тук

c