Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Ученик на Иля Репин нарисувал иконата, която води шествието в Добрич

Иконата на Светите братя Кирил и Методий, която всяка година повежда празничното шествие на 24 май в Добрич, краси царския ред икони в храма „Света Троица”. Тя е  дело на художника Господин Желязков Сербезов /1873-1937/. Рисувана е, според свещеници от църквата, през 1910 година. През периода 1909-1911 г. художникът е участвал в зографисването на храма „Света Троица” и предоставя 16 царски икони и 12 малки апостолски икони, припомнят историците.

     Както повечето икони в Добруджа, и на тази икона двамата братя равноапостоли са изобразени в цял ръст, те са в свещенически одежди и държат разтворена книга. Зографското изображение на славянските първоучители излъчва почит към вярата и към знанието.

Иконата е с размери  1,60/0,90 м. Иконите от царския ред са зографисвани със спомоществователството на различни организации и частни дарители, поясни отец Емануил от църквата „Света Троица” в Добрич. Иконата на Светите братя Кирил и Методий е рисувана с дарителската подкрепа на местното лесовъдно стопанство в града.

   Господин Желязков е роден през  на 20 юли 1873 г. в добруджанското село Демирча, близо до Констанца /Румъния/. Основното си образование завършва в Добрич, във Варна завършва гимназия. През 1896 г. става студент в първия випуск на новооткритото Държавно рисувално училище в София и  още в края на първата учебна година е награден за отличен успех. През 1899 г. печели конкурс на Светия синод, отпусната му е стипендия, с която заминава за Русия да специализира църковна живопис. Преди да започне обучението си в Художествената академия в Петербург, учи една година в подготвителна школа в Казан. По време на следването си в Петербург  /1900-1906/  се откроява със старание и талант, които впечатляват големия руски художник Иля Репин и става един от малкото българи-ученици на знаменития творец. В продължение на две години и половина посещава мастерската школа на Иля Репин и творческата близост преминава в истинско приятелство.

Exif_JPEG

    Една година след завръщането си в България Светият синод на Българската православна църква дава специално препоръчително писмо № 1556 от 30.04.1908 г. на Господин Желязков, с което му се разрешава да поеме работата за иконопис и стенопис по храмовете във всички епархии. Негово дело са иконостасът в църквата „Света Троица” в Добрич, десетте икони и картини с евангелски сюжети в църквата „Свети Никола” във Враца, стенописът „Тайната вечеря” в русенската катедрала „Света Троица” и други. Получава и покана да участва в изписването на храма „Свети Александър Невски” заедно с други български живописци – Иван Мърквичка, Антон Митов, Стефан Иванов, Никола Маринов и Никола Петров.  Рисува иконата на фасадата, фигурите на българските светии на пояса около олтара, стенописи, икони.

    Участва и в международни творчески изяви в Лондон, Загреб, Белград. Негови платна са изложени и във Виена. Умира през 1937 г. при нелеп инцидент – пада от скелето, докато рисува Христос на купола на църквата в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий” в Северозападна България.

Снимки: Художествена галерия - Добрич и Про Нюз Добрич

c