Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

С празнично шествие, молебен и концерти Добрич отбелязва 24 май

С празнично шествие по централния булевард „25 септември” на 24 май в Добрич ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът започва  с тържества във всички училища в града от 8.00 ч. В 9.00 ч  в църквата „Свети Георги” ще бъде отслужен благодарствен молебен. По традиция, в 9.45 ч. пред Паметника на Светите братя Кирил и Методий на пл. „Свобода” ще бъдат положени венци и цветя в знак на почит и признателност към безсмъртното дело на славянските първоучители. Минути преди да потегли празничното шествие, над централния градски площад ще прозвучи стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов в изпълнение на  Теодор Монев – ученик в ІV клас в ОУ „Хр. Ботев”. Ще се състои и тържествен ритуал за предаване на училищните знамена от випуск 2018/2019 на випуск 2019/2020.

     Както всяка година, шествието ще бъде поведено от 109-годишната икона на Светите равноапостоли Кирил и Методий, носена от ученици на Хуманитарната гимназия, която е наследник на първото класно училище в града. Иконата е творба на художника Господин Желязков и днес краси царския ред в храма „Света Троица” в Добрич. По централния градски булевард под звуците на химна „Върви, народе възродени!”  ще преминат деца, ученици, студенти, учители, културни дейци и творци на изкуствата, представители на науката. 3 191 ученици от І до ХІІ клас посрещат празника с лента „Отличник”,  за 714 абитуриенти тазгодишният 24 май е последният ученически празник. Шествието ще продължи до до паметника на Йордан Йовков, където ще бъдат положени цветя.

      Празничните прояви продължават с различни концерти в различни часове на деня. В 11.30 ч. на пл. „Свобода” започва концерт с участието на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов и Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“, Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с гл. худ. ръководител Александър Александров и пом.-хореограф Юрий Митев, както и хореографски паралелки на СУ „Димитър Талев“. От 16.00 часа в Градски парк „Свети Георги“ е празничният концерт на Духов оркестър - Добрич с диригент Стоян Монов, а от 17.30 часа на сцената на площад „Свобода“ е Вечерта на българската песен, в която ще участват възпитаници на Студио за поп-рок   певци „Сарандев“ при Младежки център - Добрич с вокален педагог Елена   Карабельова.

c