Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Теодосий Теодосиев: България е в златния духовен милиард на планетата, време е да влезем и в златния материален милиард

На тазгодишното тържество по повод 24 май, в което по традиция биват отличавани добрички преподаватели, като специален гост - за да открие празничната церемония, беше поканен Теодосий Теодосиев - учител и живо национално "съкровище". Ето с какви слова, откривателят на "златните" деца на България, се обърна към добричлии:

„Българската майка ражда разкошни деца, с невероятни възможности.Нашата задача е да ги намерим, или те да ни намерят и да ги изведем на световно ниво. Ако искаме децата ни да имат висок коефициент на интелигентност, до ІХ клас те трябва да са прочели хиляда книги по 600 страница всяка. В началото бе словото!” – това са част от думите, с които прочутият учител по физика Теодосий Теодосиев поздрави присъстващите на общоградското тържество в Добрич по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Докато са малки, децата са с отворени портали за приемане на информация и задача на възрастните е да изградят у подрастващите богат понятиен апарат", смята известният учител, подготвил десетки  български ученици за участие в международни олимпиади по физика и математика. Според Теодосий Теодосиев, децата трябва да познават значението на думите и именно затова в най-великата книга е написано: „В началото бе словото!”. „Не може един празен мозък да направи голямо откритие!” – подчерта легендарният преподавател, когото наричат учител по физика и по мъдрост. Той посочи редица примери с млади българи, които са станали абсолютни световни първенци по физика, астрономия, математика и информатика и сега са част от световния научен и бизнес елит. „Тези деца правят неща, които никой друг в света не може да прави. България е една хилядна от света – седем милиона от седем милиарда. Значи на нас ни се пада да станем абсолютни световни първенци веднъж на хиляда години. При тези успехи България малка ли е?” – зададе риторичен въпрос Теодосий Теодосиев, който залата посрещна с бурни аплодисменти. „България се намира в златния духовен милиард на планетата. Остава да направим така, че да влезем и в златния материален милиард. И това ние можем да го направим. И ще го направим!” – завърши емоционалното си празнично слово знаменитият учител.

По традиция на тържеството в навечерието на 24 май кметът Йордан Йорданов връчи плакети и грамоти на детски градини и училища, които честват юбилейни годишнини, и на изявени педагози от града.

С Плакет на община Добрич бяха отличени ОУ „П. Волов”, което чества 90 години; ФСГ „В. Левски” – 70 години; ОУ „Н. Вапцаров” – 65 години; Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост – 50 години; Професионална гимназия по ветеринарна медицина – 45 години; Спортно училище „Г. С. Раковски” – 35 години; ДГ №17 „Първи юни” – 45 години; ДГ №25 „Весела” – 40 години; ДГ №26 „Звънче” – 40 години.

Тържеството завърши с празничен концерт с участието на преподаватели по музика от СУ „Св. Климент Охридски”.

c