Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

738 от властта с разминаване в декларациите

Данъчни и инспектори от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) погват 98 представители на властта за разминаване в имуществените им декларации. Това съобщиха от комисията като огласиха резултатите от проверката на ежегодните декларации за имущество и интереси, подадени през 2018 г. от всички задължени от закона да го направят.

От всички над 5000 души от властта при 738 души е открито разминаване между декларираното имущество и реалното имане, което притежават. По закон КПКОНПИ има право да провери всички държавни регистри, както и да разкрие банковите сметки на лицата, които са задължени да обявяват публично имуществото си. Така е установено разминаването при 738 от властта. Те са получили срок от две седмици да коригират декларациите си. 98 от тях обаче не са го направили и затова те подлежат на допълнителни проверки от НАП и КПКОНПИ. Дали имуществото ще се ревизира от данъчните или от антикорупционните инспектори зависи от това каква е откритата разлика в имането. При разминаване от над 5000 лв. документите се пращат на данъчните, а при разминаване от над 20 000 лв.    се подхващат от КПКОНПИ.

Сред хората, които са подали ежегодна декларация, но не и коригираща, след като комисията е открила несъответствие е бившият шеф на Националното бюро за контрол на СРС-та Бойко Рашков. Оказва се, че той вместо да декларира 200 бона по банкови сметки и влогове, е вписал само малко над 82 000. Наред с това е забравил да опише и спестяванията на съпругата си в размер на близо 347 000 лв. Половинката на Рашков има и над 645 000 лв. доходи от друга стопанска дейност, който също не са описани в декларацията на мъжа й.

Шефът на Агенцията по храните Дамян Илиев е декларирал, че е получил в наследство къща с двор от 100 квадрата, но е забравил, че е купил ½ от идеалните части на имот в оряховското село Селановци, което е с обща площ над 3000 квадратни метра.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов пък е забравил да опише ипотечен кредит от 600 000 лева, за които той е заложил негови и на друго лице имоти - 113 квадрата апартамент в Добрич, със 171 квадратни метра от земята, пет стопански двора с обща квадратура от над 13 000, както и бензиностанция, административна сграда и още един имот от над 2000 кв. метра.

Градоначалникът на Велики Преслав Александър Александров пък е пропуснал да декларира доходи от заплати за 29 000 лева. Този пък на Сливен Стефан Радев пък е забравил да запише заплати за малко над 19 000 лева. Шефката на РЗОК в Добрич Бисерка Ценова пък е забравила да декларира банкови влогови и сметки за 25 бона.

Главният архитект на Ивайловград Георги Милков Ангелов не е декларирал гараж от 19,48 км.в. в София и УПИ от 942 кв.м. в село Равнище, стоматологичен кабинет от 35,55 кв.м. в Поморие и лек автомобил „Рено Лагуна“. Главният архитект на Пазарджик Кръстьо Любенов Танков пък не обявил данните на съпругата си, която притежава апартамент от 129,5 кв.м., апартамент от 60 кв. м. с гараж 19 кв. м., едноетажна жилищна сграда с площ от 78 кв.м. В Пазарджик и кола „Ситроен“.

Главният архитект на Провадия Димитър Кръстев се оказва, че притежава УПИ от 887 кв.м. в село Могилище, Каварна. Ректорът на ВТУ „Каблешков“ Даниела Димитрова Тодорова не е декларирала ½ идеална част от апартамент 98,43 кв.м. в София, както и данни за съпруга за притежаван апартамент 92,21 кв.м. в столицата, дадено обезпечение – договорена ипотека в размер н а 115 000 лв. върху същия апартамент и вземане в размер на 87 195 лв. Членът на УС на спортният тотализатор Живко Атанасов Вангелов пък е забравил да впише апартамент в груб строеж от 152,97 кв.м. и два броя гаражи с площ от 33,11 кв.м. и 23,53 кв.м. в София, както и лек автомобил Мерцедес Е250 ЦДИ.

Всички тези представители на властта ще бъдат ревизирани от НАП или КПКОНПИ. Останалите 637 души, които първоначално са пропуснали част от имането си, но после са коригирали декларациите си коректно, вече са проверени, но няма открити при тях други нарушения.

Сред тях е министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък е пропуснал да впише доходи в размер на 55 135 лева на съпругата си. Зам.-социалният министър Султанка Петрова пък не е декларирала 32 000 лева приходи от заплата. Наред с това е пропуснала да упомене общо 4 влога в левове и евро на обща стойност близо 180 000 лева на нея и съпруга й. Зам.-министър Николай Кънчев в МОСВ не е декларирал пък малко над 43 000 лева. Друг зам.-министър, Стефан Балабанов от МВР, е пропуснал да упомене около 15 000 лева спестявания на съпругата си.

Народният представител Лиляна Павлова и бивш министър за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз е забравила да посочи близо 20 000 лева от заплата и спестявания. Депутатът Станислав Станилов от „Атака“ не е вписал в декларацията си пък близо 3000 лева от наеми, както и около 42 хиляди лева спестявания от заплата. Народният представител от ВМРО Искрен Веселинов е забравил да декларира 50 513 лева от трудови доходи, както и 6375 лева на съпругата си. Също така не е вписал 540 лева от доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество. Не е декларирал и 48 000 лева парични средства.

Зам.-кметицата на Чирпан Блага Димитрова съвсем е забравила, че има автопарк, включващ Фолксваген Голф и дори соцвозило Лада 2104 комби, както и апартамент в града, ниви и пари на влог. Солидното си имане от близо 180 бона, скътано в банка не е декларирал и зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Парите на жена му също лъсват в последствие.

Същото важи и за 20-те бона, които е бил принуден да обяви впоследствие бившият губернатор на Ловеч и настоящ шеф на АПИ Георги Терзийски, както и за 40 хилядарки, които припечелил странично депутатът от БСП Драгомир Стойнев. Колежката на Стойнев Елена Йончева, която е обвиняема за пране на пари от фалираната КТБ от своя страна не е обявила обитавания от нея палат в тузарския столичен квартал „Драгалевци“, наемът за който е цели 3400 лв. на месец. Йончева не е вписала и заема,   който е взела от фирмата„Авторска телевизия“ в размер на 16 673 лв.

Мнозина други властимащи също са запазили в тайна борчовете си. Сред тях е председателят на Общинския съвет в Гоце Делчев Ангел Гераксиев, който не е обявил солидния си кредит от 1,8 млн. лв., както и кметът на Луковит Иван Грънчаров, чиито задължения също за за милиони левове. Други пък са заправили, че имат покрив над главата си, недекларирайки собствените си имоти.

Сред фрапиращите примери е този с кмета на Ямбол Георги Славов, който не е обявил няколко апартамента в управлявания от него град и в Сливен. Още по-фрапиращ обаче пропускът на генералния консул на България в Шанхай Димитър Пампулов, в чиято първоначална декларация не са присъствали къщи и парцели в селата Попович и Габрица и в Бяла, апартаменти в Москва и в Пловдив, както и 103 кв. м жилище в София, за което е броил през 1993 година близо 1,3 млн. лв. Пампулов съвсем се провинил, като не е декларирал и стотици хиляди левов на влог. Един куп къщи и парцели е забравил да декларира и кметът на Априлци Младен Пелов.

Доста са и недекларираните от градоначалника на Бяла Слатина Иво Цветков имоти. Сред тях е и апартамент в столицата, който е придобит през 2017 година за символичните около 50 000 лв. Участието във фирми също е попаднало в графата „амнезия на властта“. Така например областният управител на Пловдив Здравко Димитров не е посочил в декларацията си дружеството „Ротана 1“.Кой подаде декларация през 2018 г.?

5 116 души са подали ежегодна декларация, т.е. за поредна година, 3 568 души са подали встъпителна декларация, т.е. за първи път за имущество и интереси и 400 души, които при напускане на поста са подали финална декларация. Проверката на имуществените декларации обхваща, освен задължените лица, техните съпрузи, лицата, с които живеят на съпружески начала и непълнолетни деца. В съответствие с разпоредбите на ЗПКОНПИ, освен проверка на имотното състояние, се извършва проверка и на интересите, изпълнена за всички лица, подали встъпителни декларации, което е ново изискване на закона.

Източник: monitor.bg

c