Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Учители от Добрич се отказват от букети за 24 май, помагат на момиче в будна кома

Учителите от СУ „Любен Каравелов” в Добрич се отказват от красивите букети за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. По този начин те искат да помогнат на момиче, пострадало тежко при катастрофа.

Преди 7 години Ева и баща й катастрофират, след което баща й умира, а тя е в будна кома. Майката на Ева е с инсулт и също се нуждае от подкрепа.
Нека да се обединим в тази кауза, призовават учителите.

„Наближава един от най- българските празници - 24 май. Ние - учителите от СУ "Л. Каравелов" се отказваме от прекрасните букети, които получаваме от Вас в този специален ден, защото бихме искали заедно да се включим в едно добро дело. Молим Ви, средствата, които сте преценили да отделите за цветя, да предадете на касиера на класа, за да помогнем на Ева и нейната майка. Благодарим предварително на всички, които ще проявят хуманност и разбиране!”, споделят педагозите от училището.

Прикованата на легло Ева от Добрич и майка й имат нужда от помощ, за да оцелеят

Както Про Нюз Добрич писа, след зверска катастрофа, едва 13-годишна Ева от Добрич е прикована на легло. Вече повече от 7 години за нея се грижи майка й Надежда Георгиева, която също е в тежко здравословно състояние.

Ева не може да говори, но комуникира с Надежда с мигане на очи. Чува и разбира всичко, но, най-тежко за майката е, че не може да й помогне. Лекарите от години са отписали младото момиче. Но, Ева не се предава и продължава с крехкото си тяло борбата за всяка глътка въздух и ден живот.

След кръвоизлива в мозъка и направената операция на главата, Надежда не може да работи. Стои у дома и се грижи за Ева, доколкото може. Заради здравословното си състояние обаче й е много трудно. Затова е наела жени, които й помагат през деня и през нощта в грижите за момичето. Понякога й е толкова зле, че се налага жените, които обслужват Ева, да се грижат и за Надя.

Всеки месец разходите им са около 3 000 лева – за лекарствата, за храната, за жените, които се грижат за Ева. Лекарствата и за двете, се купуват без рецептурна книжка, тъй като не се покриват от здравна каса, обяснява Надя.

Досега успявала да се справи финансово. Използвала е половината от парите, които застрахователната компания изплатила на Ева. След като клиниката в Истанбул отказала да направи операцията, част от събраните пари останали. Но, вече и те са свършили. Сега ползват пари от сметката на майката на Надя, но и те са на изчерпване. Остават половината от парите от застраховката на Ева. Надя няма представа за колко време ще стигнат. Но е наясно, че, когато и те свършат, двете няма да има с какво да живеят. Единственият им шанс да оцелеят е отново добри хора да им подадат ръка.

Всеки, който желае да помогне на двете жени, може да направи дарение по разкритата дарителска сметка:

Експресбанк
BIC: TTBBBG22

IBAN: BG60TTBB94005528564358
Надежда Петрова Георгиева

За преводи от чужбина името е Nadezhda Petrova Georgieva

PayPal e zlatnakotva@abv.bg

c