Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Живописният бряг край „Двореца” в Балчик оживя в творби на ученици от Чехия

Пъстроцветна изложба от картини и изделия от стъкло представиха в Каменната зала на „Двореца” в Балчик ученици от Средното училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в град Валашке Мезиржичи – Чехия. Творбите на младите таланти са резултат от едноседмичния им престой в ДКИ КЦ „Двореца” – време, в което те са се вдъхновявали от живописната атмосфера край морския бряг. Пленерът на учениците е в изпълнение на споразумение за сътрудничество между училището и Културен център „Двореца”.

     При откриване на изложбата Жени Михайлова – директор на „Двореца”, поздрави младите творци и им пожела все така да се вдъхновяват от това красиво място. Йозеф Дивин – преподавател на учениците, поясни, че изложбата включва произведения, създадени с различни техники – акварел, акрил, графика, рисунки върху платно и дърво, както и шест пластики от стъкло. В пролетното училище по изкуствата са участвали 29 момичета и момчета от училището във Валашке Мезиржичи. Йозеф Дивин похвали учениците за техните творчески усилия и благодари на Жени Михайлова и на целия екип на „Двореца” за прекрасните условия по време на престоя на децата. Преподавателят съобщи, че наскоро училището е издало нов каталог и първото му задгранично представяне съвпада с изложбата в Каменната зала на „Двореца”. Зам.-кметът на Община Балчик Димитрин Димитров поздрави участниците в пленера и в изложбата и поясни, че се чувства щастлив да види красивия град Балчик през очите на младите художници.

    Поздравления към учениците и към домакините от „Двореца” отправи  Здислава Одстрчилова – зам.-кмет по икономическо развитие в град Валашке Мезиржичи, която пожела много успехи на момичетата и момчетата и благодари на ръководството на „Двореца” за организирания пленер. Ивона Войячкова – зам.-кмет по култура в администрацията на чешкия град, изрази задоволство от културните връзки между Валашке Мезиржичи и Балчик, като подчерта, че и двата града имат богати културни традиции.

  Пред журналисти Жени Михайлова коментира продължаващото пета година партньорство със Средното училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн във Валашке Мезиржичи. За този период са реализирани редица съвместни проекти по европейската програма Еразъм +. Един от предстоящите проекти е свързан с доброволчеството. От началото на юни седем ученици от училището ще пристигнат в „Двореца” и в продължение на три месеца ще участват в дейностите по организиране на различни културни събития – изложби, концерти и фестивали.

c