Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Танцова формация „Каприз” в Тервел сътвори магия от музика, ритъм и поезия на годишния си концерт

Годишният концерт на Танцова формация „Каприз” в Тервел се превърна в празник на музиката, ритъма и поезията, съобщиха от добруджанската община. Изпълненията на танцьорите бяха обвързани със стихотворения на знаменити български автори – Пейо Яворов, Елисавета Багряна, Евтим Евтимов, Петя Дубарова, Любен Каравелов, Румен Ченков, Николай Лилиев и други. Децата показаха и умения в рецитирането, тъй като всички поетични творби бяха прожектирани на екрани, заснети предварително от фотографа и видеооператор Пламен Стоянов.

„Тихият пролетен дъжд” на Николай Лилиев предхождаше танца „Гъбки под дъжда” на най-малките танцьори на „Каприз”, както и танца „Слънчогледи”. Мечтата на човека да полети и надеждата да достигне висоти, разкрити в стихотворението на Петя Дубарова „Лястовица”, бяха въплътени в изпълнението на Илайда. След нея на сцената се появиха „Пеперуди” по едноименното стихотворение на Николай Лилиев. Големите момичета от формацията пресъздадоха „Всяка приказка си има край”, рисувайки цветния човешки живот с боички. А „Луната” на Петя Дубарова” препрати към танците „Луна и звезда” на Женимира и Карина и „Сенки” на Ивета и Нурай.

    Любовта към българската природа и нейните красоти, възпята в „Хубава си, моя горо!” на Любен Каравелов и „Земя като една човешка длан” на Георги Джагаров, бе илюстрирана в няколко танца на сцената. Момичетата пресъздадоха и редица символи: Ивона Няголова със солово изпълнение бе „Орелът” на Пейо Яворов, под звуците на Чайковски оживяха грациозните „Лебеди”, групата на джуниорите изигра „Змии”. Сложният и загадъчен образ на жената от стихотворението на Елисавета Багряна „Стихии”, бе превъплътен в природно явление в танца на Екатерина. Насочени към финала, зрителите станаха свидетели на танца „Чувства”.

 „Поезията не е обикновено вълнение, отпечатано върху белия лист. Тя е рима и ритъм, тя е хрумване и намерен образ, тя е мисъл и музика… Тя е магия, която всеки може да преживее.” С тези думи и общ танц завърши концертът на Танцова формация „Каприз”. В края на вечерта децата и техните ръководители Живка Ненова, Габриела Росенова и Виктория Тошкова получиха поздравителни адреси, много цветя и заслужени аплодисменти.

    Танцова формация „Каприз” благодари на Община Тервел за финансовата и морална подкрепа, на ЦПЛР „Малкият принц”, НЧ „Димитър Дончев-Доктора”, на всички родители и гости. Танцьорите продължават своята подготовка за участието си в Международния фестивал „Златен помпон” в КК „Албена” през юни. На 11 и 12 май те участваха в Националния фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник”-2019 в Шумен. От проявата момичетата се завърнаха с няколко отличия: Първо място в категория „Помпон” – трета възрастова група; Второ място в категорията „Традиционен корпус батон” – трета възрастова група; Второ място „Дефиле” 100 метра батон, трета възрастова група; Специална награда за дебют в категорията „Аксесоар корпус”. Ръководителите и ТФ „Каприз” благодарят на Община Тервел за подкрепата на участието в това състезание.

c