Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Протестна декларация! Жителите на кв. "Пастир" искат цялостна подмяна на водопроводната система

С протестна декларация заради продължаващото повече от 20 дни безводие в кв. „Пастир” в Генерал Тошево излезе сформиран Граждански инициативен комитет, представляващ населението на квартала. Тя е адресирана до министъра на здравеопазването, кмета на Община Генерал Тошево, ВиК – Добрич, РЗИ – Добрич, до местните, регионални и национални медии.

С декларацията Гражданският инициативен комитет остро и категорично осъжда „престъпното нехайство и издевателство на институциите над населението, което е лишено от правото му на достъп до вода за питейно-битови нужди вече почти месец”. Жителите на квартала настояват законодателните и властимащи органи да предприемат адекватни и конкретни действия, да изпълнят незабавно задълженията си. Гражданският инициативен поставя конкретни искания:

  • Водата да бъде официално обявена за негодна за пиене и да бъде възстановено водоподаването за битови нужди до представянето на ясни доказателства, че е годна за пиене.
  • Искаме прозрачност и яснота по отношение на пробите, веществата, които се изследват, както и резултатите от лабораторните изследвания.
  • Компетентните органи да поемат ангажимент водата да бъде изследвана в акредитирана лаборатория с цел установяване на съдържанието.
  • При липса на акредитирана и способна лаборатория в България, пробите да бъдат изпратени за изследване в чужбина.
  • Подмяна на цялата водопроводна система в кв. „Пастир”.
  • Организиране на съвместен план-график от ВиК – Добрич и РЗИ, които да извършват системен контрол и анализ на водата с цел превенция и установяването на наличието или липсата на отровни вещества и други замърсители.
  • РЗИ – Добрич да извършва системен контрол и над земеделските производители, ползващи препарати за растителна защита.

„Не думи трябват, а дела, за чиста вода! Безхаберие, небрежност и мълчание – ДОКОГА”?!

Така завършва декларацията на Гражданския инициативен комитет.

c