Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Областният управител спечели дело и срещу по-високи данъци за колите в Шабла

Административният съд в Добрич излезе с решение по дело, образувано по жалба на областния управител Красимир Кирилов срещу решение от 22 февруари на Общинския съвет на Шабла, съобщават от Областна администрация. С решението е приета Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община Шабла, която касае промени в размера на налога за моторните превозни средства.

Както Про Нюз Добрич писа, областният управител спечели дела и срещу решенията на общинските съвети в Добрич и Балчик, с които бяха приети наредбите за по-високи данъци за автомобилите.

Красимир Кирилов върна за повторно разглеждане решението и след като то бе препотвърдено в последващо заседание, бе оспорено по съдебен път. Административният съд е приел, че ОбС на Шабла не е спазил изискванията на Закона за нормативните актове. В мотивите за своето решение съдът посочва, че не е предоставена възможност за обсъждане и липсват мотиви по отношение на това как са определени конкретно предложените ставки за облагане с данък на различните видове моторни превозни средства. „По отношение на най-съществения и обществено значим въпрос, а именно определянето на конкретния размер на дължимия от гражданите и юридическите лица данък върху МПС, няма изложени мотиви, финансова обосновка и обяснения как е определен" - посочва в мотивите за решението си Административният съд. Преценено е, че липсата на икономическа обосновка и на покана за обществено обсъждане са нарушение чл. 28, ал. 2, т.1 , т.2 и т.4 от Закона за нормативните актове.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

c