Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Слаб интерес към застраховането на земеделските култури в област Добрич

Даваме пари, а не получаваме при събитие или при
щети адекватни средства, твърди земеделски производител

Слаб интерес към застраховането на земеделски култури в Добричка област отчитат застрахователите, съобщава fermer.bg . Полици сключват само тези фермери, които са претърпели поражения от природни бедствия или пожари, уточни брокерът Стоян Димитров. Експертът е категоричен, че влагането на средства в застраховането на земеделските култури дава сигурност и покрива разходите по производството.

Падналите градушки и нанесените сериозни поражения през последните дни в различните части на страната направиха темата още по-актуална и предизвикаха нови дискусии по отношение застраховането на земеделските култури.

Всеки желаещ да сключи застраховка обсъжда с брокера си какви рискове желае да покрие – буря, градушка, наводнение, измръзване, изтегляне, пожар и др. Много е важно предварително да се знае какво иска и какво получава фермерът, за да няма после разминавания, категоричен е Недков. Цената, която трябва да плати на декар, зависи от културата. Пшеницата заема най-голяма площ от обработваемите 3 млн. и 600 хил. декара в Добруджа. За да получи обезщетение от 100 лева на декар за нея, земеделският стопанин трябва да плати най-малко 3 лева за основно покритие. Всеки следващ риск се обсъжда допълнително.

По-едрите производители прибягват по-рядко до застраховане, тъй като при крупните обработваеми площи рисковете са разпределени, допълни още брокерът.

При маслодайните култури основното покритие за обезщетение от 100 лева на декар също е около 3 лв. и обхваща градушка и буря. Допълнително може да се включат още рисковете проливен дъжд, пожар, осланяване, измръзване, изтегляне, киша и наводнение. Тогава нараства сумата, която трябва да плати земеделецът.

Заради засиления интерес към създаването на лавандулови насаждения, все повече фермери питат за застраховане на тази култура, уточни още Стоян Недков. Ежегодно нарастват кражбите на разсад директно от полетата. Този риск обаче не се покрива от застрахователните компании в България, подчерта още брокерът. Лавандуловите насаждения могат да се застраховат срещу пожар, градушка, буря, наводнение.

„При нас застраховаме една част от площите. Тук по-рядко падат градушки, но имаме други сериозни събития - например ураганните ветрове, които нанасят сериозни щети”, заяви земеделският производител Николай Алексиев, който обработва 31 000 дка в района на добричкото село Красен.

„Като цяло застраховането е слабо застъпено и при колегите. Повечето фермери като че ли се надяват да ги подминат природните стихии. Има резон да се говори в тази посока с оглед на това, което се случи в страната”, допълни Алексиев.

Фермерът обаче е категоричен, че и при застраховането всичко е въпрос на цена и на обезщетения. „Имали сме случаи на сериозни дебати и спорове за застраховани посеви и това наложи да намалим размера им. В един момент се оказва, че няма смисъл – даваме пари, а не получаваме при събитие или при щети адекватни средства”, каза фермерът.

Източник: fermer.bg

c