Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Условно наказаха мъж, избягал след убийството на пешеходец в Ген. Тошево

Осъдиха шофьор, причинил по непредпазливост смъртта на пешеходец и избягал от местопроизшествието

Състав на Окръжен съд -Добрич е наложи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода“, с 5-годишен изпитателен срок на подсъдим за причинена по непредпазливост смърт на пътя. Мъжът е лишен и от право да управлява МПС за срок от 4 години, съобщиха от пресцентъра на Добричкия окръжен съд.

Подсъдимият В.Х. е бил признат за виновен в това, че на 2 октомври 2017г., при управление на лек автомобил, нарушва правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинява смъртта на пешеходец, като след деянието е напуска местопроизшествието.  Тежкият пътен инцидент е станал около 19 часа, по ул.„Янтра“ в Генерал Тошево, на около 100 метра от края на населеното място. Водачът е блъснал мъж, който е вървял в десния край на пътното платно, бутайки велосипед вдясно от себе си.

Веднага след инцидента, подсъдимият провел разговор със своя родственица, която минути след това пристигнала на мястото и предложила да поеме отговорността за случилото се, като свидетелства, че тя е управлявала автомобила. Подсъдимият се съгласил и напуснал местопроизшествието. Версията, че жената е управлявала превозното средство, била поддържана около десетина дни, след което подсъдимият признал вината си пред разследващите.

По делото е установено, че непосредствено преди инцидента, виновният е шофирал с около 56.30 км/час и е имал техническата възможност да предотврати удара, ако е реагирал своевременно и е предприел спиране в момента, в който е могъл да забележи движещият се пред него пешеходец.

Съдебното производство е преминало по реда на съкратеното следствие, като първоначално определеното наказание на подсъдимия е редуцирано с една трета. Съдът е приложил процедурата, след като мъжът е признал изцяло вината си и изложените в обвинителния акт обстоятелства.

В съдебната зала, виновният за извършеното престъпление е изразил съжаление за случилото се, изказвайки съболезнования на близките на загиналия.

Постановената от Окръжния съд присъда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок, пред по-горна съдебна инстанция.

Мъжът е осъден да заплати и направените по делото разноски, в размер на 2830. 72 лева.

c