Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Все повече японски туристи посещават „Двореца” в Балчик

Японски туристи са сред посетителите на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца” в Балчик. „Радостно е, че и техният брой се увеличава”, сподели за Про Нюз Добрич директорът Жени Михайлова. По думите ѝ японските туристи посещават комплекса, за да разгледат освен артефакти, единични паметници на културата, движими културни ценности. Интересуват се изобщо от цялата културна ценност, каквато е АПК „Двореца”, допълни Михайлова.

Директорът на културния институт сподели, че една от основните задачи на ръководството е да бъдат обхванати всички туристи с техните различни желания и предпочитания. Насочили са се и към специализирана публика. „Искаме да разширим обхвата на интересите на туристите и различните видове туризъм”, посочи Жени Михайлова. За хората със специални потребности в АПК „Двореца” е създадена възможност да могат на място да разгледат. Ако са със специални потребности, могат да бъдат обгрижени. „Имаме обучени колеги, които да помогнат в тази сфера. Очакваме широка публика”, допълни директорът. Комплексът разполага освен с електронните гидове, които са на пет езика, и с екскурзоводи, които могат да представят беседи на български, руски, английски, чешки и румънски езици. Михайлова сподели, че е завършено укрепване на някои от интересните архитектурни елементи, които се намират на територията на „Двореца”.

Интересна е културната програма, която ще радва туристите през летния сезон. Предвидени са няколко опери, мюзикъл, балет на открита сцена „Двореца”. Концерти с френски изпълнители на джазова музика и фолклорни концерти също ще радват посетителите. Ясна е вече датата – 6 юни, когато гост ще е световноизвестният майстор на кавала Теодосий Спасов. През летния сезон туристите ще могат да посетят и много изложби на интересни и бележити автори.

Над 250 хиляди души е броят на посетителите на АПК „Двореца” през 2018 година, сподели Жени Михайлова. Освен на румънците значителен е делът на българи, руснаци, французи, немци, поляци.

c