Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Полет към звездите с жива музика предстои за Нощта на музеите'19 в Добрич

За 15-и път в държавите на Обединена Европа ще се състои "Нощ на музеите". От 2005 година, на 18 май повечето от Европейските музеи продължават да работят с отворени врати за свободен достъп и през нощта, като част от инициативата Европейска нощ на музеите.

Регионалният исторически музей в Добрич и през тази година се включва в културната инициатива. Музейните прояви започват на 17 май с представяне на изложбата „С порива на птиците“, посветена на 110-годишнината от рождението на Петър Славински. В нея ще бъдат представени ценни оригинали: книги, писма и ръкописи на писателя, неговата пишеща машина, както и част от уникална колекция от накити.

На 18 май ще бъде открита фотографската изложба „Астрофотография“ - на Емил Иванов и Михаил Мамчуров. Авторите на снимките са двама варненски любители астрономи – световноизвестният оперен певец Емил Иванов и програмистът Михаил Мамчуров. В двадесетте фотографии е показана част красотата на космоса - някои от най-впечатляващите мъглявини, звездни купове и галактики. В Подготвена и арт програма с участието на актьора Красимир Демиров, поп и джаз изпълнители от СУ „Св. Климент Охридски“, Артцентър „Палитра“ и Студио за поп-рок певци „Сарандев“.

"Нощ на музеите" 2019 - ПРОГРАМА:

17 май, 17.30 часа - Откриване на изложба „С порива на птиците“ в Дом-паметник „Йордан Йовков“

18 май, 17.30 часа  - Откриване на авторска изложба „Астрофотография“ на Емил Иванов и Михаил Мамчуров в Исторически музей (в градски парк „Св. Георги“)

Арт програма с участието на певци, музиканти и актьори от гр. Добрич

Отворените музейни обекти в Добрич на 18 май - Нощ на музеите - със свободен достъп след 18:00 ч:

  • Исторически музей в градски парк „Св. Георги“ (от 17.30 до 24.00 часа)
  • Дом-паметник „Йордан Йовков“ ( от 18.00 до 24.00 часа)
  • Експозиция „Археология“ в ЕК „Старият Добрич“ ( от 18.00 до 24.00 часа)
  • Експозиция „Икони от Добруджа“ в Художествена галерия (от 18.00 до 24.00 часа)

Европейската нощ на музеите започва да се отбелязва след като за пръв път едни от най-големите музеи на френската столица Париж отварят вратите си със свободен достъп за посещение и през нощта. През 2019 година над 1,200 музеи във Франция отново ще бъдат отворени на 18 май, като част от Европейската нощ на музеите. 98% от тях ще осигурят свободен достъп от 18:00 ч. до полунощ - без входни такси. Голямата част от Европейските музеи предлагат разнообразни инициативи за посетителите - образователни тур-обиколки, разходки с огнени факли, концерти, детски работилници, филмови прожекции, нощни фойерверки, артистични пърформанси и др.

c