Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Писателка от Добрич с награда за принос в детското книгоиздаване

Писателката от Добрич Весела Фламбурари получи Национална награда за принос в детското книгоиздаване "Константин Константинов", категория "Издателство". Отличието бе присъдено на Ателие за българска детска литература "Горната земя".

Весела Фламбурари е една от най-награждаваните и обичани съвременни детски писателки в България. Покрай нейните шарени книжки са проходили не едно и две деца, а трилогията й за Мина и магическия й свят (в който се влиза през градината на двореца в Балчик) очарова читателите от всички възрасти.

 „Ателие за българска детска литература „Горната земя“ или на английски – Upper Earth books е ново издателство, специализирано в детската литература от български автори. Весела отговаря за търсенето, подбора и редакцията на текстовете, а нейната партньорка в смелото начинание Катя Кирилова е доктор по детско книгоиздаване, изследовател и преподавател и осъществява координацията при създаването на книгите.

Националната награда за принос в детското книгоиздаване „Константин Константинов“ се присъжда в четири категории: за цялостен принос, за автор, за илюстратор и за издателство. За първа година бе връчена и награда на детското жури за най-добра детска книга.

Весела Николова Фламбурари е родена на 17.01.1967 г. в гр. Добрич. Завършила е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорско майсторство за куклен театър", в класа на проф. Николина Георгиева, и СУ "Св. Климент Охридски", специалност "История и теория на световната култура" с научен ръководител проф. Ивайло Знеполски. Създател и водещ на детското неделно предаване "Тинтири-Минтири", програма "Хр. Ботев" на БНР (1993-2000), автор на тринадесет епизода "Приказчици" от телевизионната поредица на БНТ "Лека нощ, деца!" (2008) и на нови тринадесет епизода "Приказчици" от същата поредица на БНТ (2009). Автор на книги за деца и юноши: "Приказки за мъничета", "Приказки от горната земя" (кн. първа: "Мина, магиите и бялата стъкленица", и кн. втора: "Мина и магията за предсказание"), "Приказчици" (2006), "Миличко мое тефтерче! Съчиненията на малката мишка Метличина" (2009), "Приказки за театър" (2009). Участвала е в професионални фестивали и семинари в Прага, Шарлевил-Мезиер, София, Болоня, Атина и др. по теми, свързани с актьорското майсторство в кукления театър, историята и теорията на вълшебната приказка, детската драматургия и др. Носител на Националната награда за детска литература "Петя Караколева" (2010).

Снимка:  Милена Радева

c