Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

12 май – Световен ден на медицинските сестри

На 12 май светът отбелязва Деня на медицинските сестри. Начало на традицията се поставя през 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри.

Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл, която е родена на 12 май през 1820 г. Тя се приема като първата светска медицинска сестра. Найтингейл поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 г. на училище за сестри – болница „Сейнт Томас“ в Лондон. То е първото светско училище за сестри в света, понастоящем част от Кингс Колидж в Лондон.

През 1910 г. Флоранс Найтингел предлага следния текст, като клетва, давана от сестрите, подобно на Хипократовата – от лекарите: „Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа“.

През 1912 г. Лигата на Международният Червен кръст и Червен полумесец учредява медал на името на Флорънс Найтингейл, който и до днес е най-почетната и висша награда за медицинските сестри по целия свят.

Източник: inlife.bg

c