Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Родители в Добрич и Ген. Тошево на протест, НПО зове да се спре истерията

Родители от Добрич и Генерал Тошево излизат днес на мирен протест срещу Националната стратегия за детето 2019-2030. Те ще протестират от 17,30 часа, като в Добрич ще се съберат пред областна администрация, а в Генерал Тошево – на централния площад.

Те се обявяват против „Национална стратегия за детето 2019-2030 г. – Всички права за всички деца“, като документ, олицетворяващ буквално чистото зло. „Без колебание ще се борим до абсолютна победа над мафията, търгуваща с детска плът, която очевидно се е втъкала в държавните структури, след като държавни агенции си позволяват да предложат толкова голи и прозрачни, етично и морално несъстоятелни текстове, които имат за цел създаването на специализирана полицейска структура, по образец на норвежкия Барневарн, с цел отвличане и търговия с български деца. Направен е нескопосан опит, престъпните цели на Стратегията да бъдат прикрити с необятно-разтегливото и направо магично понятие – „Най-добрият интерес на детето“”, посочват протестиращите.

„В последните дни страната ни е изправена пред една наистина истерична ситуация. В социалните медии се води война и родители се изправят срещу родители, за да бранят децата си от несъществуващи демони, които ще им вземат децата и ще ги изнасят в чужбина”. Това се казва в писмо на Национална мрежа за децата до майките и бащите, бабите и дядовците. Поводът е готвеният на утре, 11 май, национален протест срещу Националната стратегия за детето. Протестни действия ще се проведат и в Добрич и Генерал Тошево.

В писмото се посочва, че общественият гняв се излива към малкото останали хора в подкрепящите професии - социални работници, учители, психолози, здравни медиатори. От Национална мрежа за децата питат сега ли изведнъж се разбира, че имаме Конвенция за правата на детето и десетки още основополагащи документи, които работят от години.. Посочва се, че ролята на гражданите и гражданските организации е да искат промени и да участват в процеса на подобряване на обществените  услуги и на законите, да изискват от институциите. „Но това става с конкретни предложения и с конкретна работа, с посочване на конкретни параграфи от документите, които не подкрепяме, а не с безличен и тролски хейт в социалните мрежи и разпространяване на лъжи, под чийто флаг се събират протестиращи групи”, смятат от Националната мрежа за децата. 

От организацията посочват, че е изключително удобно на някои политически кръгове, които водят предизборна кампания в момента, общественият дебат да се измества от реалните проблеми и недоволството на гражданите, към измислени чудовища, като „ще ни вземат децата“. В писмото се изразява безпокойство, че държавните институции, които са автори на този документ, мълчат и удобно оставят родителите да влизат в схватка помежду си. От Национална мрежа за децата призовават политиците да излязат и да говорят открито – дали подкрепят Националната стратегия за детето, ценностите в нея, ангажират ли се да провеждат политики в помощ и подкрепа на родителството?

„А българските родители призоваваме да се върнем към нормалността. Да четем, да се информираме, да имаме критично мислене, да изискваме реални действия, а не да се подвеждаме от пропаганда и фалшиви новини и да сеем обществена омраза”, пише в писмото на организацията. От там настояват за ясна позиция от българското правителство „за овладяване на изкуствено раздухваната истерия, която започва да застрашава  обществената сигурност”.   

Категорично се противопоставям на фалшивите новини и спекулации на определени положения от проекта за национална стратегия за детето, заяви в Бургас министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той посочи, че няма нормативен документ и не се готви такъв проект, който да цели отнемане на децата от техните родители, от техните биологични семейства. Министър Петков припомни, че работата по проекта е спряна. По думите му готвеният национален протест няма основания, „защото това е един проект, разработен по силата на законово задължение, произтичащ от Закона за закрила на детето, който казва, че държавната политика по отношение на децата се базира на стратегия, приемана от НС".

„Истината е, че много деца се изоставят от техните родители, буквално на улицата, държавата е длъжна да се погрижи за тях, затова в системата  за закрила на детето са предвидени различни мерки”, каза министърът. По думите му една от крайната мерки, която е временна, е настаняване в приемно семейство, но преди това социалните служби полагат усилия да предотвратят изоставянето. За миналата година над 1700 са случаите, в които е предотвратено изоставянето на деца, посочи Бисер Петков.

c