Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Изследват процента на затлъстяване при учениците в начален курс

В ход е Национално проучване за оценка разпространението на свръхтегло и затлъстяване и факторите на семейна и училищна среда при деца в първи клас, в рамките на “Европейска инициатива на СЗО за наблюдение на затлъстяването при децата”.

Експерти изследват процента на учениците в начална образователна степен, по показатели, сочещи състоянието на децата в прехода от детска градина към училище. Изследването се провежда за четвърта година и се извършва в периода април – май 2019 г., съобщиха от РЗИ.

На територията на област Добрич, проучването обхваща седем учебни заведения - в общините Добрич, Балчик, Каварна и Крушари. При провеждане на кампанията, учениците биват измерват за ръст, тегло, обиколка на талия и ханш. Изследват се и вида хранене на децата, физическата им активност, факторите на семейната и училищна среда.

Според Световната здравна организация (СЗО), препоръчителната физическа активност за деца и юноши е 60 минути дневно. За сравнение, възрастните се нуждаят от около 150 минути седмично - с умерена натовареност, сочат данните на СЗО.

c