Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Осъдиха условно ресторантьор от Каварна за измама с европейски средства

Условно наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок, е било наложено на управител на фирма, след като Окръжен съд - Добрич е одобрил постигнатото между подсъдимия и прокуратурата споразумение, съобщиха от пресцентъра на съдебното ведомство.

Обвиняемият - 37-годишният мъж, се е признал за виновен в това, че през периода април - юли 2016г. е представил неверни сведения пред дирекция „Бюро по труда“ в Каварна, в резултат на което е получил неправомерно 2418.72 лева по проект, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от Европейския съюз.

В качеството си на работодател, през март 2016г., подсъдимият подписал договор за участие в проекта “Нова възможност за младежка заетост“, насочен към безработни младежи до 29-годишна възраст. Основната икономическа дейност на фирмата на обвиняемия била "ресторанти и заведения за бързо обслужване“. Малко след това, той наел на работа като сервитьорка млада жена, с която бил сключен трудов договор за 8-часов работен ден с трудово възнаграждение от 450 лева. Според изискванията на програмата, била определена и служителка на фирмата, която да изпълнява задълженията на наставник. Работата ѝ била да обучава новоназначената, като получава за това допълнително възнаграждение в размер на половин минимална работна заплата. Средствата за възнаграждения и осигуровки на двете жени се предоставяли от бюджета на проекта.

Няколко дни, след като била наета, безработната преценила, че професията на сервитьор не ѝ допада. Опитала да работи като барман в същото заведение, но и тази работа не я удовлетворила и поискала да напусне. Тогава собственикът ѝ предложил да бъде осигурявана, без да е необходимо да ходи на работа. Жената се съгласила и не отказала офертата.

Впоследствие, пред Дирекция "Бюро по труда" били подадени 4 искания за плащане по проекта, с приложени към тях отчетни документи, в които се посочвали неверните сведения, че наетата сервитьорка е ходила на работа през месеците от март до юни и че в този период е била обучавана от наставник.

Според магистратите, подсъдимият е извършил деянието в условията на продължавано престъпление чрез посредственото извършителство на своята майка, която като счетоводител на фирмата била упълномощена да подписва и получава всички документи, свързани с дейността на дружеството.

Причинените имуществени щети - от действията на подсъдимия, вече са възстановени. Сумата от 2418.72 лв. вече е преведена по сметка на „Агенция по заетостта” - София. Следва обвиняемият да възстанови и направените по делото разноски, в размер на 413.22 лева.

Одобреното от Окръжния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

c