Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Стартира петиция в подкрепа на жителите на квартала с отровена вода в Генерал Тошево

Отворено писмо до институциите в София изпращат жителите на квартал "Пастир" в гр. Генерал Тошево.

В петицията се посочва, че тя е във връзка с с отравянето на питейната вода на 25.04.2019 г. в Генерал Тошево, квартал "Пастир". Бихме искали да сезираме всички държавни и общински институции, които имат пряка и косвена отговорност по настоящия проблем", посочват жителите на квартала.

Те припомнят, че "към днешна дата, действията и съвместната работа на ВИК - Добрич и РЗИ - Добрич, са абсолютно неадекватни и безрезултатни. Поради тази причина държим на съдействие и активност от всички изпълнителни, контролни и регулаторни органи" - пише в отвореното писмо.

С писмото, жителите на област Добрич заявяват: "Държим да ни информирате за: Извършения мониторинг на показателите на водата; Резултатите от мониторинга/пробите , които да бъдат обявени в сайта на ВИК -гр. Добрич, сайта на РЗИ-гр. Добрич, сайта на община Генерал Тошево както и информационното табло на кметството в кв. "Пастир". Иска се още информация за това, колко проби са взети - равномерно разпределени по време и място, съгласно Наредба 9; Как и чрез какви средства се осъществяват процедурите за профилактика на водопроводната мрежа, колко процедури са извършени до момента и колко още са необходими; Какви допълнителни, конкретни коригиращи действия се предприемат до този момент от отговорните институции, със цел подобряването качеството на водата и изолирането на замърсителите съгл. Наредба 9, по възможност да се приложи подробен отчет; Краен срок с точна дата за възобновяване на водоподаването - отговори от типа в най-кратки срокове, не са задоволителни за населението.

Организаторите на протеста алармират, че вече 14-и ден жителите на квартала в Генерал Тошево са лишени от правото си на достъп до питейна вода. "До момента качеството на живот е значително влошено, а от утре има опасност да е застрашен и живота на хората. Според статуквото на Европейска България 400 жители е нормално да бедстват, докато съвестно плащат своите данъци и осигуряват заплатите на Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването, ДЗК, ДСК, Комисията за енергийно и водно регулиране, община Генерал Тошево", посочва още организаторите на протеста.

c