Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Гимназията по туризъм в Добрич представи дуалното обучение в „100 процента будни” по БНТ

Представители на професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” в Добрич гостуваха в предаването „100 процента будни” на Българската национална телевизия. Те представиха проекта "ДОМИНО" и разказаха за дуалното обучение в училището. Както Про Нюз Добрич писа, четирите кулинарни финалистки - две от които от Добрич, готвиха в ресторант „Таланти” в София за посланика на Швейцария Мюриел Берсе Коен, министъра на образованието Красимир Вълчев и други официални гости, под ръководството на шеф-инструктор Виктор Жечев.

В студиото на БНТ бяха директорът на ПГТ „П. К. Яворов” Нели Апостолова, учениците от 11 г клас Елеонора Ангелова и Тенжел Абилова и техният класен ръководител Марияна Шестакова. Нели Апостолова разказа, че гимназията е включена в проекта "ДОМИНО" (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото) от 2016 година. Двете момичета са от първия дуален клас в училището. В момента има и 8 и 10 дуални класове. „Имат уникалния шанс да работят, да се учат и да получават заплата”, сподели директорът.

Швейцарският проект "ДОМИНО" ни помогна да се доближим до старите традиции, които сме имали в България – учениците от професионалните гимназии да работят през цялото време, посочи Апостолова. По думите й това е уникален шанс за тях да сбъднат мечтите си, защото мечтаят от постъпване в училище да започнат работа. Директорът сподели, че дуалното обучение в добричката гимназия се случва благодарение на  партньора им „Албена” АД. Тя обясни, че учениците работят там и получават 90 процента от минималната работна заплата. Имат наставници, които си ги харесват и така знаят, че там ще работят когато завършат.

„Страхотно е чувството да работиш с млади хора. Поддържат те жизнен, времето ти минава плътно с тях”, сподели Марияна Шестакова, която е първият класен ръководител на дуален клас в ПГТ „П. К. Яворов”. По думите й с учениците работят в екип и се чувстват като едно семейство. Заедно организират мероприятия, в които едновременно учат и се забавляват. Шестакова разказа, че едно от тях е жива практика, изнесена извън училището - пикник с барбекю. Целият клас се включи и подготви цялата продукция, допълни класният ръководител. Шестакова посочи, че при дуалното обучение учениците работят в  реална работна среда. Грижата, която имаме, е да ги мотивираме, да ги напътстваме, защото за тях е нещо ново, с което се сблъскват реално, обясни учителят.

По време на участието си в предаването „100 процента будни” на БНТ Елеонора Ангелова и Тенжел Абилова споделиха впечатленията си от възможността да готвят предната вечер в ресторант „Таланти” за високопоставените гости. „На мен ми беше много интересно”, каза Тенжел. По думите й шеф-инструктор Виктор Жечев не ги е мъчил много, а им е помагал заедно със студентите от Кулинарна академия HRC. „Много е интересно и любопитно в кухнята, особено в тази на ресторант „Таланти”, сподели Елеонора.

Заедно с шеф-инструктор Виктор Жечев двете момичета от Добрич представиха в студиото две от ястията, които са предложили предната вечер в ресторант „Таланти” – маринована пъстърва със сметана, копър и сос, червен лук-туршия и поширано яйце и руло с череши, черешов ликьор и сметана, вариант на прочутата торта „Шварцвалд“. В края на предаването водещите с удоволствие опитаха ястията.

c