Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Деца и възрастни в Добрич почетоха паметта на жертвите във Втората световна война

Денят на победата по случай 74 години от края на Втората световна война, който се чества и като Ден на Европа, събра десетки деца и възрастни пред Паметника на загиналите добруджанци в заключителната фаза на войната в Добрич. Към събраните пред мемориала граждани се присъединиха и участниците в шествието на „Безсмъртния полк”, които носеха портрети на свои близки, воювали или загинали по бойните пътища на войната.

Сред участниците в шествието бе и Татяна Неделчева с портрета на своя баща Василий Андреевич Бакушенко, който е служил в морския флот на север в годините на войната – в Мурманск. Завърнал се е жив от войната и е живял до 86-годишна възраст,  но е боледувал заради трудните условия на бойния кораб в ледените морски води. Арх. Емилия Добрева, общински съветник в Добрич, носеше портрет на млад летец. „Не познавам този човек, но изтръпвам, като си помисля колко млад е загинал във войната. Със снимка на Марин Атанасов – ветеран от войната, починал преди пет години, бе Иван Петров, председател на Съюза на ветераните от войната в област Добрич. „Той е участвал в заключителната фаза на Втората световна война, беше голям родолюбец” – каза Иван Петров.

„На 9 май се прекланяме пред жертвите на Втората световна война, но често забравяме, че зад статистическите данни стоят обикновени хора” – каза в словото си  кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той припомни историята на  полския педиатър и писател Януш Корчак, който заедно с децата от основаното от него еврейско сиропиталище през август 1942 г. се качва на вагоните на смъртта. Той придружава своите възпитаници до края и умира  в газовата камера заедно с тях. През Втората световна война хората като Януш Корчак са много, посочи кметът и призова присъстващите в ден като този да помислим колко много светът дължи на такива хора. „Нека днес, в Деня на Европа и в годината, когато се навършват 80 години от началото на Втората световна война, си пожелаем да преодолеем различията, които ни разделят, за да можем да съхраним най-ценното, което имаме – смехът на децата. Защото както казва Януш Корчак, когато се смее дете, се смее целият свят!”.

С едноминутно мълчание и падане на колене участниците в общоградското поклонение почетоха паметта на загиналите. Цветя и венци положиха кметът Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, Оксана Жерновая – консул в Генералното консулство на Руската федерация във Варна, общински съветници, представители на политически сили, почетни граждани на Добрич, ветерани от войната, деца, граждани.

Венци и цветя бяха положени и пред Паметника на съветската армия в градския парк. Гости на тържеството в Добрич по случай 9 май бяха членовете на делегация от администрацията на руския град Тамбов, водена от Алексей Марковски – председател на Комитета по инвестиции и стратегически проекти в градската управа.

c