Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Магистрати разясняваха санкциите за пияни и дрогирани шофьори пред ученици от Балчик

По време на проведена среща, ученици от Балчик са поставили въпрос към местните магистрати, за това как се наказват водачите, шофирали след употреба на алкохол и наркотици.

Оказва се, че темата е особено актуална и привлича вниманието на младежи от Балчик, коментираха от блачишкото съдебно ведомство. На срещата срещата между магистрати от Районния съд в Балчик и ученици от 12 клас в СУ „Христо Ботев“, младежите са пожелали да научат за степените на налаганите санкциите към водачи-нарушители, ако са причинили и пътнотранспортно произшествие.

На поставените въпроси са отговаряли съдиите Даниела Игнатова и Галин Георгиев, занимаващи се с точно такъв тип наказателни дела.

Състоялата се среща с учениците от Балчик е проведена в рамките на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Лекторите са разяснили пред младежите и редица други теми като:

  • разделението на властите
  • структурата на съдебната система
  • триинстанционното производство
  • ролята на съдиите, прокурорите и следователите

По покана на Районния съд, в срещата с учениците са се включили и районният прокурор на Балчик Тодор Димов, както и секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Любомир Лефтеров.

c