Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Днес църквата почита свети апостол Йоан Богослов, който лекувал и след смъртта си

Днес Православната църква възпоменава паметта на свети апостол и евангелист Йоан Богослов. На 8 май от древност се възпоменават благодатните чудеса, които ставали на гроба на св. апостол Йоан, споменава се честният прах, целебно изхождащ от гроба му в Ефес.

Когато свети Йоан Богослов доживял стогодишна възраст, като много се потрудил за благовестието Христово, заедно със седем от своите ученици отишъл в град Ефес и им заповядал да изкопаят кръстообразна могила. Бидейки още жив, той легнал в нея, приготвил се и предал Богу дух.

След смъртта на светия апостол ефеските християни разкопали могилата му, но не намерили неговото тяло. Като оплакали честната му кончина, те се върнали в града, а след това започнали често да идват на гроба и да възнасят усърдни молитви към Бога, като призовавали за помощ и ходатайство светия евангелист Йоан Богослов.

При това всяка година на този ден – 8 май, от гроба на апостола излизал много ситен прашец, който извършвал изцеления. Вярващите събирали прашеца и с него лекували различни недъзи и болести.

Затова станало обичай на този ден, както и през септември, да възхваляват и облажават с песнопения великия Божий угодник, възлюбен от Бога повече от всички останали свети апостоли.

Източник: desant.net

c