Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Представиха в Добрич „Лус” - искрена книга с кауза

„Седем песни и една любов. Книга за преодоляването на страховете, за превръщането на камъка в плодородна почва, за прераждането, за силата на човешкото, книга за търсенето, която търси теб. Недописана, за да я завършиш ти. Ако си Лус и можеш да обичаш. Словесна изящност, оставяща усещане за докосване на древен пергамент по ръцете ти и напомняща болка от белези на вековна мъдрост, дълбаещи в душата ти. Думи, като арабски коне, като черни щъркели, разкъсващи с полет пустинята на самотата, сред която мъжът е само точката до буквите, а жената е мъдростта в текста на живота. „Лус” не е просто книга, не е само поезия, тя е жива. Лус е всички жени на земята, онези, които умеят да раждат любовта, която ни прави човеци”. Така творческият директор на издателство „Библиотека България” Ива Спиридонова представи книгата на младия автор от Добрич Венцислав Рачев-Шаман.

Той е създал тази прекрасна книга, написал я е с цялата си любов и емоция. Впечатлява обаче и решението, което е взел. Тя да продължи пътя си, за да стигне до читателя със своята благородна кауза – за повече деца на България. Както Про Нюз Добрич вече съобщи, приходите от книгата авторът дарява на фондация „Искам бебе”.

За изключителния жест му благодари Мария Георгиева, координатор на „Искам бебе” за Добрич. "Благодаря ти че си. Светът има нужда от хора, като него. С тази енергия и любов съм убедена, че скоро ще направим някого щастлив."

„Тази книга ще остане част от пътя на искам бебе. Когато човек реши да сбъдне една своя мечта, каквато е Лус за Венцислав. И, когато с тази мечта реши да помогне за сбъдването на нечии други мечти, имаме налице ефекта „Предай нататък”. Затова за нас, като издателство, тази книга е специална. През цялото време имах усещането, че има нещо повече, отвъд текста. Виждайки Ви тук, разбирам, че това е така. Това е книга с мисия. Нейният път започва тук и сега, но тя ще има един дълъг път ще докосне сърцата на хората по един начин, за който дори Венцислав не е предполагал”, посочи Ива Спиридонова. По думите й, „Лус”, която е поезия-проза, е книга, която ще докосва.

„Най-честият въпрос, който ми задават, е коя е Лус. Реално съществува такъв човек, с когото самите разговори бяха поезия. Но, Лус е всички хора, които обичам,  природата, котките… Лус е светлина. Вярвам, че тази книга ще донесе светлина. Не зная колко стойностна е като литература, не мога да си позволя да го кажа, но зная, че е искрена книга, в която вложих доста емоции. Книга не само за любовта, но и за преодоляването на страха”, сподели пред гостите на представянето Добрич Венцислав Рачев-Шаман.

Ива Спиридонова бе категорична, че това е истинска и искрена книга – достатъчно условие за добра литература.  

Ще се постараем тази литература да не стига просто до домовете на хората, а да има още един скрит подтекст, да има смисъл, заяви тя.

В абсолютна хармония с благородната кауза и художественото послание на книгата, беше и музикалното присъствие на цигуларят Атанас Капитанов. Самият той също е съпричастен към каузата, освен че по време на откриването свири прекрасно, допълвайки по деликатен начин художествената атмосфера.

c