Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Фонд „Здраве” да финансира нощно дежурство в аптеките в Добрич предлага Иво Пенчев

Общински фонд „Здраве“ да стимулира финансово нощното дежурство, за да може в Добрич да има денонощна аптека. Това ще предложи Председателят на Общински съвет град Добрич Иво Пенчев на утрешното извънредно заседание на Управителния съвет на фонда, съобщиха от администрацията на Общинския съвет.

„В момента в Добрич няма нощна аптека, а само фармацевтична фирма, която работи до 01:00 часа. Проблемът е огромен. Липсата на денонощна аптека може да бъде животозастрашаваща“, казва Пенчев. Той вече е уговорил срещи с представители на регионалната фармацевтична колегия, които са му обяснили, че нощната смяна е губеща. Затова Пенчев предлага промяна в Правилника на фонд „Здраве“, чрез която да бъдат подпомогнати финансово аптеките, така че да могат да поддържат нощно дежурство. „Идеята е фармацевтичната фирма, която поеме ангажимент да работи през нощта да бъде дофинансирана от общинския фонд, в размер на една минимална работна заплата месечно“, уточнява Председателят на местния парламент.

По време на заседанието, което ще започне в 15:00 часа в сряда, той очаква да уточни параметрите с членовете на Управителния съвет и юристите от ОбС. „Няма значение къде в Добрич се намира аптеката, кандидатстваща за финансовия стимул. Единственото условие е да работи през нощта“, коментира Пенчев.

c