Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Празнични Света литургия, курбан и фолклор на 6 май - Ден на град Тервел

С тържествена света литургия и водосвет в храма „Св. великомъченик Георги Победоносец” в Тервел на 6 май започват проявите, посветени на празника на града. Празничната литургия започва в 8.30 ч. и ще бъде отслужена от Доростолския митрополит Амвросий, в съслужение със свещеници, съобщиха от добруджанската община. След църковната служба на миряните ще бъде раздаден курбан за здраве.

В 9.30 на площад „Кан Тервел” ще започне традиционният фолклорен концерт „Пролетни празници в Добруджа” с участието на самодейни състави от общината. Празничната програма предвижда и кулинарна изложба. Час по-късно – в 10.30, на откритата сцена на централния градски площад пред жителите и гостите на града ще се представи фолклорен ансамбъл „Варна”. В концерта ще участват и младите танцьори от Детския фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева”.

Тервел отбелязва 6 май и като Ден на града от 2011 г., когато отваря врати и е осветен новоизграденият храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. От тогава се спазва традицията градът да празнува в деня, когато най-големият храм чества празника на своя патрон.

c