Общество

С мобилни екипи НОИ ще консултира бъдещите пенсионери в общините на област Добрич

Мобилни екипи на Териториалното поделение на НОИ в Добрич тръгват от 7 май по общини в област Добрич, за да консултират бъдещите пенсионери при изчисляване на прогнозния размер на тяхната пенсия. Това съобщи за ПроНюз Добрич директорът на институцията в Добрич Пламен Петров. Той поясни, че с влезлите в сила промени в Кодекса за социално осигуряване – от 30 април, се дава възможност на гражданите да изберат варианта, който е по-благоприятен за тях при предстоящото пенсиониране.

Специалистите припомнят, че по стария начин, валиден до 31 декември 2018 г., лицата, освен стажа си след 1997 г., имаха възможност да представят и т. нар. документ УП-2 – за дохода от три поредни години за периода  от 1982 до 1996 г. След 1 януари 2019 г. редът за определяне на размера на пенсията  обхваща изцяло дохода и стажа след 2000 година. С промяната в законодателството на лицата се дава възможност да изберат дали по стария или по новия начин да се пенсионират, поясни Пламен Петров.

С влизането на промяната в сила започва разяснителна кампания, при която мобилни групи на НОИ ще ходят в общинските центрове в областта, за да консултират хората кой е по-благоприятният начин за тях. За да получат нужната вярна консултация, бъдещите пенсионери трябва да представят пред специалистите на НОИ документ УП-2 за дохода от три поредни години, тъй като преди 1997 г. не е имало персонален регистър в осигурителния институт. Кандидат-пенсионерите трябва да носят още лична карта, както и документи  и доказателства за стажа преди 1997 година. Експертите на НОИ ще посочат на гражданите кой от двата варианта е по-благоприятен. Важно е да се знае, че този размер е прогнозен, уточни директорът на НОИ-Добрич. Той поясни, че това е така, защото в процеса на пенсионното производство, след като хората са си подали документите, предстои да им се пресметнат, ако имат години категориен труд, докато по време на консултациите стажът ще се определя като трета категория. Освен това са възможни някои допълнителни уточнявания на доходи, така че е възможно да има разминавания с прогнозния размер.

Новите пенсионери могат да избират между две формули за изчисление – до 2023 година

Изготвени са графици, които са предоставени на осемте общини. Там, където НОИ няма изнесени работни места, общините трябва да предоставят помещения с компютър и интернет връзка. След като се изготви съответната справка, служителите от мобилния екип изготвят протокол, в който се подписва и консултираното лице. А в сградата на НОИ-Добрич ще има обособено  гише, на което експерт от отдел „Пенсии”  ще дава ежедневни консултации.

Лицата, които са си подали документите за пенсиониране от  1 януари до  30 април и размерът на пенсиите им е определен по новия начин, също имат възможност да подадат заявления и да поискат да им бъде изчислена пенсията по по-благоприятния за тях вариант. По данни на отдел „Пенсии”, за първите четири месеца около 470 души са си подали документите за пенсиониране.

 График за посещения на мобилните групи по общини:

  • Община Генерал Тошево – на 7, 15 и 23 май 2019 г. (от 9.00 до 15.00 ч.) в офиса на ТП на НОИ на ул. „Хр. Смирненски” №1
  • Община Балчик – на 8, 16 и 27 май (от 9.00 до 15.00 ч.) в офиса на ТП на НОИ на ул. „Дружба” №12
  • Община Тервел – на 9, 17 и 28 май (от 9.00 до 15.00 ч.) в офиса на ТД на НОИ на ул. „Св. св. Кирил и Методий” №8
  • Община Каварна – на 10, 20 и 29 май (от 9.00 до 15.00 ч.) в офиса на ТП на НОИ на ул. „Добротица” №31
  • Община Крушари – на 14, 22 и 31 май (от 9.00 до 15.00 ч.) в сградата на общината, на ул. „Девети септември” №3
  • Община Шабла – на 13,21 и 30 май (от 9.30 до 15.00 ч.) в сградата на общината на ул. „Равно поле” №35
  • Община град Добрич – всеки работен ден (от 8.00 до 16.30 ч.) в ТП на НОИ на ул. „Даме Груев” Д 4 , гише №4
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *