Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

ФСГ и ЕГ "Гео Милев" с паралелка по-малко през новата учебна година

60 паралелки за прием след завършен VІІ клас ще бъдат разкрити в 29 учебни заведения в област Добрич. Това става ясно от заповедта на началника на Регионалното управление по образование в Добрич Жоро Тошков за утвърдения държавен план-прием в VІІІ клас. В специално приложение към заповедта, публикувано в сайта на РУО-Добрич, са посочени в кои училища, профилирани и професионални гимназии децата ще могат да продължат образованието си.

Броят на местата в утвърдените 60 паралелки е 1560. По данни на РУО от февруари, седмокласниците са малко над 1360. Колко, обаче, е точният брой на момичетата и момчетата, които ще имат право да кандидатстват в гимназиите, ще стане ясно на изпитите от националното външно оценяване на 18 и 19 май, поясни Жоро Тошков.

Според утвърдения план-прием, ФСГ „Васил Левски” и ЕГ „Гео Милев” остават с по една паралелка по-малко от предложенията на училищните директори. Във финансово-стопанската гимназия отпада приемът за  „Данъчна и митническа администрация” и остават три паралелки, а в езиковата гимназия отпада предложената паралелка „Екскурзовод” и са утвърдени пет паралелки. "Дълги години  тези две училища бяха облагодетелствани и  приемът в тях не беше пипан", коментира Жоро Тошков. По думите му, броят на децата намалява и това налага промени. "Има други области, в които езиковите гимназии са с по три паралелки прием, а колкото до паралелката „Данъчна и митническа администрация” във ФСГ, след завършването й децата не се реализираха, защото няма как да бъдеш данъчен служител само със средно образование",  посочи началникът на РУО. Той изрази надежда, че тази промяна ще насочи деца към другите гимназии. "Тазгодишният план-прием, особено за професионалните гимназии,  в доста голяма степен отговаря на потребностите на пазара на труда в региона", смята Жоро Тошков.

В гимназията по туризъм „П. К. Яворов” в Добрич са обявени четири паралелки по професиите - хотелиер, ресторантьор, хлебар-сладкар и готвач. В това училище вече прилагат дуалното обучение, което ще продължи и през следващите години. Дуално обучение е предвидено и в паралелката по туристическа анимация в СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Добрич. В ПМГ „Иван Вазов” паралелките ще са три – за обучение по математически, софтуерни, хардуерни и природни науки. В училището по изкуствата „Св. Кл. Охридски” ще се изучават музика, български танци и графичен дизайн. По една паралелка за софтуерни и хардуерни науки ще има в училищата „Д. Талев” и „Л. Каравелов”. В професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост ще подготвят бъдещи модисти, транспортни техници, фризьори и маникюристи. Компютърни технологии, програмно осигуряване, изолации в строителството и мебелно производство – са професиите и специалностите в гимназията по техника и строителство  „М. В. Ломоносов”, в която са предвидени три паралелки. Желаещите да станат ветеринарни техници, лаборанти или технолози по качеството на храните могат да опитат шанса си в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов”, а бъдещите млади фермери имат възможност да се подготвят в гимназията по аграрно стопанство в Добрич.

В няколко обединени училища  в общините Добрич, Добричка и Тервел има прием с тригодишен срок на обучение, до Х клас. Така например, децата в училище „Н. Вапцаров” в добричкото с. Карапелит ще изучават професията „Оператор в хранително-вкусовата промишленост” в областта на производството на растителни и етерични масла. В тервелското село Орляк паралелката е за бъдещи работници в озеленяването и цветарството.

Колко от всичките обявени 60 паралелки ще бъдат запълнени и колко няма да бъдат разкрити заради липса на желаещи, ще стане ясно след изпитите и след трите класирания през лятото.

c