Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Дъждът спаси пшеницата и пролетните култури в област Добрич

Падналите през последните седмици дъждове достигнаха до 65-66 л/кв. м. В Каварненско обаче те са доста по-малко – около 15-ина л/кв. м, в Балчик – също, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

 „Благодарение на това пшениците се възстановиха. Далеч не са това, което можеше да бъдат по това време на годината, но вече е сигурно, че ще се жъне пшеница”, добави тя.

По думите й, пролетната сеитба е леко изместена във времето, тъй като дъждът и влагата попречили на стопаните да влязат в полетата и да сеят. Но, в никакъв случай не закъсняваме. Сеитбата върви в ритъм, посочи Жекова.

Въпреки че дъждовете спасиха пшеницата в Добруджа, има и разорани посеви. Има и такива, които предстои да се разорат, тъй като дори след дъждовете, няма шанс да се развият. Но, няма драма, категорична е Жекова.

Нейните наблюдения в 25-сантиметровата дълбочина на почвата показват, че влагата е на 100 процента. Това обаче важи за местата, където дъждовете са достигнали 65 л/кв. м. „Това изключително удовлетворява пролетниците и коренно промени пшеницата. Сега важно е да вали на интервали, за да се развиват растенията”, посочи Жекова. Добави, че по пшеницата няма болести и инсектицидни нападения.

c