Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Продължават пробите на замърсената с пестициди вода в кв. „Пастир” в Ген. Тошево

РЗИ в Добрич е извършила вчера проверка на ВиК-обекти в кв. „Пастир” в Генерал Тошево във връзка със замърсената с пестициди вода. Проверени са кранчетата на потребителите, качеството на водата във водоноските, минералната вода в магазините и местната помпена станция, съобщи директорът на инспекцията д-р Светла Ангелова. Не са установени нарушения – от чешмите не тече вода, тъй като има заповед за преустановяване на поводоподаването, водата от водоноските е чиста, няма пропуски и в помпената станция. Фирма „В и К” – Добрич е длъжна да осигури безопасна за потребителите вода, всеки ден се вземат проби и докато „В и К” не предостави протоколи, според които водата не съдържа опасни химикали, няма да бъде издадена заповед за разрешаване на ползването, коментира д-р Ангелова. Тя уточни, че всички институции, ангажирани с проблема, изпълняват своите задължения за неговото разрешаване. Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров посочи, че ситуацията в квартала е спокойна. 220-те домакинства са в очакване от кранчетата отново да потече чиста вода, но това ще стане след като резултатите от пробите покажат, че по водопроводите тече чиста питейна течност. Общината е осигурила две водоноски с вода – едната е за хората, за битови нужди, а другата – за животните. За пиене хората купуват минерална вода. Всички очакваме пробите да покажат отрицателен резултат за наличие на опасни химически вещества и само РЗИ може да издаде заповед за възстановяване на водоподаването, каза Валентин Димитров.

     Разследването по казуса със замърсената вода в кв. „Пастир” продължава, коментира окръжният прокурор в Добрич Пламен Николов. Има заподозрян, който доброволно е предал съдовете, в които е имало препарати за растителна защита. В момента се извършват лабораторни изследвания, които, по думите на магистрата, ще бъдат готови до няколко дни. Изследванията ще внесат яснота за причината за замърсяване на водата. След получаване на резултатите ще вземем решение дали да бъде повдигнато обвинение, коментира окръжният прокурор в Добрич.

     Никоя от институциите засега не се ангажира със срок за окончателно решаване на проблема. Но очакванията са това да стане в близките няколко дни.

c