Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Последен ден за физическите лица да декларират доходите си пред НАП-Добрич

Всички, получили доходи по извънтрудови правоотношения през 2018 година, могат да се възползват от последния ден на месец април и днес също да подадат годишна декларация, напомнят от НАП Добрич.

От офиса на териториалната приходна агенция обръщат внимание, че решилите да подават декларацията си в офиса днес, вероятно ще се наложи да чакат на опашка. От НАП съветват клиентите си да използват всички възможни начини за подаване на своите документи.

Офисът на приходната агенция в града работи  без прекъсване на обяд. При необходимост ще бъдат разкрити и допълнителни гишета за приемане на годишни декларации. Формулярите си, клиентите на Агенцията могат да подадат по три начина:

  • по пощата - с обратна разписка, срещу входящ номер в определени пощенски станции
  • по интернет - подписани с електронен подпис или персонален код
  • на място - в офиса на агенцията по постоянен адрес

Годишна декларация подават работилите по граждански договор през изминалата година, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. Физическите лица, отдавали помещения под наем, също декларират доходите си за изминалата година. Доходите си пред НАП декларират и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Днес изтича и срокът за деклариране на авансовите данъци за първото тримесечие на 2019 г. най-често от  упражняващи свободни професии, земеделци и наемодатели. Също до края на април самоосигуряващите се трябва да подадат осигурителната декларация 6, с която се определят окончателните вноски за социално и здравно осигуряване, припомнят още от НАП Добрич. 

Повече информация за декларирането и плащането на данъци може да се намери на сайта на НАП www.nap.bg. Консултации може да се правят и на националния телефон на НАП 0700 18 700.

c