Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Патрулка и полицейско куче при децата от детска градина „Слънчице” в Добрич

„Играй безопасно“  беше мотото на  спортния празник в детска градина №10 „Слънчице“, посветен на безопасното движение по пътищата. В празника взеха участие деца, родители и служители на КАТ и І РПУ в Добрич.

Опазването на живота и здравето на децата на пътя е отговорност на родителите, но детската градина е мястото, където децата започват да осъзнават своята роля като участници в движението по пътищата – пешеходци, велосипедисти,  управляващи тротинетка или други приспособления за предвижване. Обучението по Безопасност на движението по пътищата е задължителна част от програмната система на детската градина и се осъществява с различни форми на организация - педагогически ситуации, игри, разходки и др. Целта е децата не само да знаят, но и да прилагат адекватно наученото в игрови и реални ситуации, сподели директорът на учебното заведение Пенка Миланова.

Празникът „Играй безопасно“ беше демонстрация на знанията и уменията на децата за безопасно движение по пътищата на практика. Деца, родители и учители от всички групи взеха участие в състезателните игри „Подреди светофара“, „Нареди пъзела“, „Малки велосипедисти“, а останалите деца отговаряха на въпроси, свързани с безопасното движение по пътищата.

Мотивация за доброто представяне в игрите беше  присъствието на полицейското куче Игор. Под ръководството на своя  водач то показа умение за изпълнение на различни команди и демонстрация на поведение при нападение на крадец над „случаен минувач“. Присъствието на представители на КАТ с полицейски мотор и полицейска кола и демонстрацията на сигналите, които издават, беше вълнуващо преживяване  за децата. Те видяха истински  полицейски принадлежности за защита при акция - каска, щит, палка, белезници,пистолет и стоп палка използвана от пътна полиция.

От детската градина благодарят на началника  на І РПУ Добромир Пеев за инициативата децата да се запознаят с хората, които се грижат за реда и спокойствието на гражданите, със средствата, които използват в работата си и техния партньор – кучето Игор.

Срещата на децата със служителите на полицията беше организирана от инспектор Нели Павловска от Детска педагогическа стая, която подари на всяка група игра, осигурена  със съдействието на Община град Добрич.

За участие в празника и показаните знания и умния  за безопасно движение по пътищата, всяко дете получи бадж с мотото на празника „Играй безопасно“ и символа на полицейската  значка, осигурени от родителското „Сдружение за развитие на деца Слънчице“.

c