Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Малолетните престъпници в област Добрич посягат най-често на чуждо имущество

Кражбите на имущество са най-разпространените престъпления, извършвани от малолетни и непълнолетни през 2018 г. в област Добрич, отчита регионалната статистика. През миналата година 80 тийнейджъри са извършили престъпни деяния. В сравнение с 2017 г., техният брой е намалял с 14 %, съобщават от отдел „Статистически изследвания” в Добрич към Териториалното статистическо бюро – Североизток.

Кражби са извършили 40 момичета и момчета, като най-голям – 30 на сто, е делът на извършителите на домови кражби. 13 деца са регистрирани за унищожаване и повреждане на имущество. 223 малолетни и непълнолетни са извършили противообществени деяния, сред които водещо място заема хулиганското поведение на обществено място. Прояви на насилие и агресия са извършили 42 момичета и момчета, а 34 подрастващи са избягали от дома си или от социалната институция, в която са настанени.

Пострадали от престъпления са 33 деца през миналата година, 18 от които са момичета, сочат обобщените данни. Десет от потърпевшите са малолетни – под 14 години, а непълнолетните са 23. Най-голям е броят и относителният дял на малолетните и непълнолетните пострадали от нанесени телесни повреди – 11 момичета и момчета, или 30 %. От кражби на имущество са пострадали 7 тийнейджъри.

През 2018 г. местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в област Добрич са разгледали 123 възпитателни дела. Разгледано е поведението на 146 лица на възраст от 8 до 17 години, извършили общественоопасни деяния.

c