Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Камбанен звън възвести Възкресение Христово в храм "Св. Димитър" в Добрич

Честито Възкресение Христово!

Стотици вярващи се събраха пред храмовете в Добрич, за да се поздравят с „Христос Воскресе!” и да отнесат в домовете си Благодатния огън.

Много вярващи очакваха пред малкия храм “Свети Вмчк Димитър” в квартал “Балик”  вестта за Възкресението Христово и Благодатния огън.

В полунощ камбанен звън възвести възкресението на Исус Христос. Тъй като новият Благодатен огън не бе донесен преди полунощ, от храма бе изнесен миналогодишният.

Отец Георги Георгиев излезе пред вратите на храма, за да поздрави вярващите с “Христос Воскресе!” Те му отговориха „Воистина воскресе!”

С тези думи християните се поздравяват в следващите 40 дни до празника Петдесетница. Около 20 минути след полунощ, новият Благодатен огън бе внесен в храма. Той бе донесен от Мангалия, Румъния. Вярващите загасиха свещите, които бяха запалили от миналогодишния Благодатен огън и запалиха от новия, за да го отнесат у дома си.

Великден или Възкресение Христово е най-големият, най-светлият празник за православните християни. Днес е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Исус Христос.
Празникът поставя края на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот, страданията на Спасителя и на смъртта му на кръста.

На Великден деца и възрастни се “бият” с червени яйца. Народната традиция повелява, че този, чието яйце се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

В празничната неделя от 11 часа ще се отслужи Второ Възкресение, по време, на което Евангелието ще се чете на различни езици.

Христос Воскресе!

Екипът на Про Нюз Добрич Ви пожелава светли празници, изпълнени с любов, вяра, хармония и доброта!

c