Здраве

РЗИ-Добрич предупреждава да се внимава за ситуацията с морбили

Предвид предстоящите празници и пътувания в странатa и зад граница от Регионалната здравна инспекция в Добрич напомнят да се внимава при посещение на райони, в които има регистрирани случаи на морбили.

Към 24.04.2019 г. те са 497. Затихва огнището в Благоевградска област, но се разраства в София-град и София-област. В други региони към момента няма отчетливи огнища. Над 80% от заразените с морбили у нас са неимунизирани деца,  20-22% са до 13 месеца, а 76 на сто са ромски деца. Териториално са засегнати 11 области в страната – София област, Благоевград, София град, Пазарджик, Перник, Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Монтана и Пловдив.

Над 80 000 души са се разболели от морбили в Европа през 2018г., а повече от 70 от тях са починали, съобщават от Световната здрана организация и Европейския център за превенция и контрол на болестите. По данни на двете организации, броят на заразените е продължил да нараства и през началото на тази година, особено в България, Франция, Полша, Чехия, Белгия и Ирландия. В САЩ потвърдените случаи от началото на годината са 695, което е най-високото ниво, откакто страната обяви, че е елиминирала вируса през 2000 г.

110 000 случая на морбили по света са регистрирани през първите три месеца на 2019 г. Това е 300-процентно увеличение в сравнение със същия период на миналата година. Повечето от заболелите са деца, алармира Уницеф.

Европейските страни с най-голям брой случаи на морбили от януари до декември 2018 г. са: Украйна, Сърбия, Израел, Франция, Италия, Руска Федерация, Грузия, Гърция, Албания, Румъния.

Епидемия е обявена миналата седмица в Северна Македония, където се провежда масова имунизация срещу морбили в училищата.

Като причина за разпространението на морбили се посочва намалелия брой на имунизациите.

Морбили е въздушно-капкова инфекция с много висок контагиозен индекс  95 – 100 %. Заболяването е с много висока възприемчивост. Всеки, който се срещне с вируса на заболяването, ако не е имунизиран и не е преболедувал, се разболява от морбили.

Най-добрата защита от заболяването морбили е ваксинопрофилактиката.

Всяка година държавата отделя 40 милиона лева за изпълнение на имунизационния календар, който е идентичен с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-добрите ваксини за българските деца.

Ваксината е безплатна и задължителна за всички деца в Република България, съгласно Имунизационния календар на страната и препоръчителна за по-големите възрастови групи, като няма горна възрастова граница за поставянето й.

Съгласно нашия Имунизационен календар първата доза от ваксината се поставя на 13-месечна възраст, а  следващата (втора) доза се поставя на 12 години.

За първо тримесечие на 2019г. в област Добрич от общопрактикуващите лекари са отчетени 930 имунизирани лица на 13 месеца, 12 години и други възрасти.

Призоваваме всички родители да проверят при личните лекари и в документацията, която съхраняват в домовете си, дали децата им са редовно имунизирани против заболяването морбили. Ако не – незабавно да посетят личните си лекари за поставяне на ваксината, ако към настоящия момент децата са  абсолютно здрави и не боледуват от респираторни и други заболявания.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *