Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Носят Благодатния огън в Добрич от Румъния

За поредна година Благодатният огън ще бъде донесен в Добрич от Румъния, съобщи архиерейският наместник иконом Иван Дойчев.

Отец Емануил ще пътува до Мангалия, откъдето ще го вземе и донесе до Добрич до 23,30 часа. 

Тази година и във Варна Благодатният огън за Великден ще бъде донесен от Румъния. В морската столица той ще пристигне между 23.30 часа и 23.45 часа, съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който обясни, че по-лесната организация е причината Благодатният огън да бъде пренесен от северната ни съседка.

Идването на огъня от София, където се очаква да пристигне официалната българска делегация от Йерусалим начело със старозагорския митрополит Киприан, може да се забави поради голямото разстояние до Варна, добави още митрополит Йоан.

По пътя от Румъния свещеници от Североизточна България също ще се възползват да вземат от Благодатния огън.

Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим – мястото, където според Светото писание, е бил разпънат, погребан и после е възкръснал Иисус Христос. Православните християни вярват, че това запалването на Свещения огън става по свръхестествен начин.

Този огън в първите минути след възпламеняването си има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Сега предстои той да бъде пренесен в различни точки на света, за да може хиляди православни вярващи по света да се докоснат до светото чудо.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим.

След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"!

Тази вечер в 23,30 часа ще бъдат отворени Царските двери на храма и ще започне Възкресна Утреня, която де полагаше да е утре сутринта, обясни иконом Иван Дойчев.

В 23,45 часа пред олтара ще бъде запален Благодатният огън, за да може в 24 часа пред храма да се възвести Христовото Възкресение. Точно в полунощ свещениците ще поздравят с „Христос воскресе” събралите се пред храма богомолци. Ще прозвучи Евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: „Христос воскресе – Во истину воскресе!”

Около 1 часа, след Възкресната Утреня, ще започне Света Литургия, която ще приключи до 2 - 2,30 часа.

Утре, неделя, около 11 часа ще започне т.нар. втора Пасхална служба с Възкресния канон и ще бъдат четени Евангелия на различни езици. След това архиерейският наместник Иван Дойчев ще прочете специалното възвание на Светия Синод към добричлии.

c