Общество

Замърсяването в квартал Пастир – с пестициди

Областен щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия, заседава днес във връзка с подаден сигнал и констатирано замърсяване на питейната вода в генералтошевския квартал “Пастир”. На заседанието, председателствано от заместник областния управител Красимир Николов, директорът на ОД МВР Добрич старши комисар Никола Панчев и ръководителят на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Дарин Димитров, информираха, че след подаване на сигнала за замърсяване, водата веднага е била спряна, обходени са два пъти жителите в квартала заедно с представители на местната власт и хората са били предупредени за замърсяването.

Инж. Павел Павлов от ВиК съобщи, че се извършва промиване на водопреносната мрежа и домовите отклонения, като водата, изразходвана за това, ще бъде приспадната от партидите на абонатите в квартала – 200 на брой. Дружеството е осигурило водоноска, като изрично се предупреждава, че водата, доставяна с водоноска, е само за битови нужди, но не е годна за пиене.

На 25 април водоподаването в квартала е спряно. То ще се възстанови едва след като резултатите от лабораторни анализи гарантират безопасността на водата.

Директорът на РЗИ Добрич, д-р Светла Ангелова заяви, че вече има резултат от първи проби, с което е установено, че се касае за замърсяване с пестициди и хербициди. За случая е информиран министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Д-р Ангелова добави, че има издадена от нея Заповед за спиране на водата, защото тя не отговаря на изискванията на Наредба №9 и крие риск за здравето на хората.

По случая със замърсяване на водата е образувано досъдебно производство.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *