Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Велики четвъртък - урок за смирение и предателство

Велики четвъртък е. Това е най-важният ден от Страстната седмица. Четири от най-значимите за християнството събития са ознаменували именно този ден. Тогава са се случили Божественото умиване (на нозете), провеждането на Тайната вечеря, молитвата в Гетсиманската градина и предателството на Иуда (Юда).

По време на Тайната вечеря Исус Христос казал на учениците си, че един от тях ще го предаде. Същата нощ Той умил краката на всеки един от апостолите, предавайки им най-ценния урок – за смирението. След вечерята Спасителят отишъл в Гетсиманската градина, за да се моли. Тогава се случило и предателството на Юда - той целунал Исус и по този начин показал на идващите въоръжени мъже, че това е човекът, когото търсели. Тогава те хванали Сина Божи.

В четвъртък вечер в църквата се служи утреня на Велики Петък. На литургията се четат 12 определени откъса от Евангелието, между които и тези за Тайната вечеря и предателската целувка на Юда. Свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

Днес се боядисват великденски яйца. Първото винаги е червено, като символ на Христовата кръв. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

На Велики четвъртък се замесва сладкият обреден хляб - козунакът, който е символ на тялото на Божия син.

Източник: kmeta.bg

c