Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Разнообразие от козунаци изкушава потребителите в Добрич преди Великден

Денонощен труд кипи в хлебозаводи, баничарници и пекарни в навечерието на Великден в Добрич и областта. В магазините вече могат да се видят какви ли не козунаци, които неизменно присъстват на великденската трапеза. Разнообразието е голямо – както по отношение на видовете, така и на цените, показа репортерска проверка на ПроНюз Добрич. Паралелно с големите производители „Добруджански хляб” АД и „Савимекс” ЕООД, в надпревара за вниманието на потребителите са и по-малките обекти – пекарни и баничарници. Козунаци с локум, стафиди, орехи, ядки, шоколадови парчета, какао, захаросани плодове в опаковки от по 400 и 500 грама изкушават купувачите дни преди  Възкресение Христово. Различни са и цените, които са от порядъка на  2.69 лв.,  3 лв.,  3.29 лв., 5 лв. и дори 8 лв.

Хубаво е, че през последните години хората вече се ориентират към натуралните продукти, които се влагат в козунаците – става дума за нормални живи яйца вместо яйчен микс, прясно мляко вместо мляко на прах, масло или свинска мас вместо маргарин, коментира Тошко Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в област Добрич. По неговите думи, козунак от 500 грама на цена под 2.50 лв. най-вероятно е приготвен предимно от готови миксове. Според Тошко Няголов козунак от натурални продукти, 500 грама, би трябвало да е на цена от 5.20 до 6.50 лв. Напоследък пазарът става все по-малък, тъй като малките населени места обезлюдяват, намаляват и хората в големия град,  смята председателят на браншовата организация. Той твърди, че за 20 години това, което той и колегите му хлебари и сладкари произвеждат, е намаляло поне десет пъти.

Денонощно, на пълни обороти, тази седмица работи и екипът на „Домашна пекарна” на ул. „Ал. Стамболийски” №39 в Добрич. По думите на Мариета Милева – собственик на пекарната, цената на обикновения козунак при тях е 3 лв., а на по-скъпия, в който се влагат локум, орехи, бадеми и портокалови парченца цената стига до 6 лв. Влагаме изцяло натурални продукти и това ни отнема тройно повече време, засипани сме от поръчки и вече не приемаме заявки, каза Мариета Милева. Пекарната ще работи и в неделя, навръх Великден.

c