Водещи новини Генерал Тошево Здраве

Полицията конфискува водоноски и туби с препарати в Ген. Тошево заради замърсената вода

Образувано е досъдебно производство във връзка със случая със замърсената с пестицид вода в Генералтошевския квартал Пастир, съобщи за Про Нюз Добрич окръжният прокурор Пламен Николов. Полицията е иззела една от водоноските, издирват се още две, тъй като не е ясно от коя е дошло замърсяването. Конфискуват се и туби с препарати. Извършват се разпити.

Към момента не е изяснено какъв е пестицидът, с който е замърсена питейната вода в квартала. Забранена е нейната употреба.

Общинската администрация в Генерал Тошево има ангажимент да информира гражданите от квартала по никакъв начин тази вечер да не се използва вода от водопроводната система. Използват се всички начини за разпространяване на информация, включително информиране “от врата на врата”.

Все още не е установено лицето, което е причинило замърсяването. Към момента не се разглежда версия случилото се да е умишлен акт, поясни още окръжният прокурор.

Прави се организация и утре в 9,30 часа на място трябва да има полиция, екипи на “ВиК Добрич”, РЗИ и Община Ген. Тошево, които да извършат съвместни действия. Трябва да се вземат проби от водата от специалисти на РЗИ. Ситуацията ще се контролира от полицията.

Според Николов, вода в квартала няма да бъде пусната поне една седмица, тъй като лаборатория в Добрич няма, а от РЗИ са информирали, че от вземане на пробите до излизане на резултатите ще минат поне 3-4 дни. Той увери, че през това време в квартала трябва да бъде направена организация от община и ВиК за осигуряване на водоноски.

Предстои да се промие както цялата водопроводна мрежа, така и водопроводните отклонения към имотите на гражданите. Затова утре чешмите ще бъдат пуснати, но без да се консумира вода. От “ВиК” са се ангажирали да направят така, че тази вода да не се отчита, за да не бъдат натоварвани гражданите, които нямат вина за случилото се.

Както Про Нюз Добрич първи съобщи, днес е установено, че водата в квартал Пастир е замърсена с пестицид. Според информацията към момента, арендатор е направил това по невнимание.

Водата в квартал на Ген. Тошево е замърсена с пестицид, забраниха ползването й

Според официалното обявление от Община Генерал Тошево “поради извършване профилактика на водопреносната мрежа в кв. Пастир в следващото денонощие кварталът ще бъде без вода. Не се препоръчва на гражданите да ползват водата за битови и стопански нужди в следващите 48 часа. В тази връзка в часовете от 00.00 часа до 6 часа, на 26 и 27 април в града ще бъде спряно водоподаването”.

Инцидентът е станал днес, около 15 часа. Установен е след отстраняване на ВиК авария, когато водата имала силен мирис и се пенела. Оказало се, че замърсяването е от маркуча, с който земеделски производител е бъркал разтвор с пестицид. След отстраняването на аварията и пускането на водата, се е получило обратно налягане, при което количество от химикала е навлязло във водопроводната система.

Веднага е било източено цялото количество вода. Уведомени са полицията и Регионалната здравна инспекция.

Тъй като водата е негодна за пиене и битови нужди е направено и официално обявление тя да не се използва.

Установено е къде живее земеделският стопанин, който по невнимание е замърсил водата. Намерен е маркучът, но самият собственик го няма в дома му, обясни инж. Павлов.

Замърсяването касае единствено и само квартала. При това само част от него, каза още инж. Павлов. Взетите мерки са с цел да се предотвратят евентуални проблеми.

Снимката е илюстративна

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *