Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Писани великденски яйца майсториха деца в Етнографската къща в Добрич

Работилничка за боядисване и писане на великденски яйца бе открита днес, на Велики четвъртък, в двора на Етнографската къща в Добрич. В нея се включиха деца от клуб „Златна ябълка“ при СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководител Руска Симеонова.

За традициите за боядисване на яйцата за големия християнски празник Великден разказа етнографът Лена Кирилова.

Яйцето като символ на здраве, на живот, на светлината и най-вече на възродената пролетна природата се е почитало още преди повече от 4 000 години, далеч преди християнството. То е било символ на възродената природата и пролетта. В нашата традиция, дойде ли Велики четвъртък, бабите и майките вадят пъстрите глинени съдове, подреждат ги, обикновено на двора под лозницата, или до червен трендафил, за да ги огрява слънцето. И започват да творят чудна шарения. Първото яйце, което трябва да се боядиса на Великден, задължително е червено. Защото се е вярвало, че червеният цвят е заветът на енергията, на здравето. И, той присъства не само във Великденските ритуали, но почти във всеки български празник от народния календар можем да срещнем червеното, което се почита като цвят, който може да ни предпази от лоши очи, от всички злини. Защото нашите предци са вярвали, че през пролетта, заедно с природата, се събужда и лошотията. Затова, когато всеки сътвори със собствените си ръце такава красота, като великденските яйца, всичко лошо ще ни отмине и пролетта ще ни донесе само надежда, вяра и любов, каквото е посланието на християнския празник Великден. Освен обаче, че стопанката трябва да потърка челата на децата и да нарисува кръстен знак, който е символ, освен на християнството, и на слънцето, червено яйце се оставя цяла година до домашната икона, за да пази дома и да носи много здраве и късмет, а на следващата година стопанката ще го разчупи и по него ще гадае дали наистина ще има много здраве и късмет. Момите, на които предстои женитба,  трябвало да оставят червено яйце в чеиза си. Вярвали са, че по този начин червеното яйце ще помогне на девойката да намери най-подходящия избраник. Стопаните пък, от своя страна, са носили червени яйца и са ги дарявали на нивата. Защото са вярвали, че така семето ще дари земята със своята щедрост и те отново ще се радват на пълни хамбари. За да има здрави къщи, в основата на къщата също се поставяли червени яйца.

Едни от най-пъстрите и красиви са били т.нар. яйца китанчета, които също са били червени, но годената мома е слагала от двете страни на яйцата пъстроцветни китки и червеното яйце е грейвало и тя го подарявала на своя любим.

Боядисат ли първите яйца червени, започват да шарят яйцата с всичко онова, което виждат около нас – зеленината, нацъфтелите лалета, синевата на небето и т.н. Върх самите яйца трябва да се нарисуват различни символи, които също са свързани с посланието за здраве, за любов и надежда. Върху яйцето трябва да се сложи кръстен знак, който ще ни покаже, че слънцето трябва да присъства. Върху яйцето трябва да присъства и петелът.

Използват се различни техники. Една от най-старите е восъчната. В някои от боите присъстват листа от лук, здравец, от риган, както и други растения.

Лена Кирилова обясни и израза „Хубава като писано яйце“ - защото яйцето е един от най-красивите символи на пролетта.

Най-възрастната жена боядиса първото червено яйце и с него начерви бузките на децата. След това всяко от тях сътвори пъстър и неповторим обреден предмет, в който да вложи своето умение и фантазия.

c