Водещи новини - дясно Политика

ВМРО: Безпринципна коалиция провали стимулирането на отговорните и образовани родители в Добрич

Безпринципна коалиция на съветници от останките от несъществуващия вече „Реформаторски блок”, БСП, ДПС, Атака и АБВ попречи на приемането на Правилник за реда и условията за работа и устройство на Общински фонд „Подпомагане на родители на новородени или осиновени деца от Община град Добрич, съобщават от ВМРО. От там припомнят, че инициативата за създаване на такъв общински фонд, с който да се стимулират образованите и отговорни родители, избрали да живеят в обезлюдяващия се град, е на съветниците от ВМРО Тихомир Маринов и Пламен Николов.

На предходна сесия местният парламент създаде временна комисия за изработване на правилника, която заседава няколко пъти в продължение на два месеца. Проведено бе и обществено обсъждане, като комисията се съобрази с постъпилите предложения от гражданите. Първоначалният вариант на правилника предвиждаше право на еднократно финансово подпомагане при раждане или осиновяване на дете да имат само родители висшисти. След предложения на граждани и общински съветници бе направена промяна и в окончателния текст на правилника бе предвидена възможност единият от родителите да е със средно образование. Проектът за правилник бе подкрепен и от повечето постоянни комисии в Общинския съвет.

Но, на редовната сесия на местния парламент на Добрич във вторник коалицията, обхващаща почти целия спектър на политическото пространство, успя да бламира приемането на правилника и по този начин да провали инициативата, подчертават от ВМРО. “Съветниците от новосформиралата се групичка аргументираха позицията си с несъстоятелни мотиви за дискриминация по образователен ценз. Аргументите им издишат най-малко заради обстоятелството, че по цял свят във всички сфери се стимулират можещите хора, тези които инвестират в собственото си развитие и с възможностите си са в по-голяма степен полезни за обществото. Още повече, когато местната общност има нужда от тях. Същите съветници, които са против подпомагането на образованите родители, бяха горещи защитници на създаването на фонд „Здраве” – една безспорно добра идея заради недостига на медицински специалисти в Добрич. По тяхната логика това също е дискриминация – подпомагат се хора с точно определено образование, при това само в едно професионално направление. Някои от съветниците, които на сесията гласуваха „въздържал се” или „против”, подкрепиха докладната при обсъждането в постоянните комисии. Други пък имаха забележки и след като временната комисия се съобрази с тях, безпринципно и лицемерно отказаха да подкрепят правилника в залата на местния парламент”, посочват още от ВМРО.

“Можем само да гадаем какво е мотивирало съветниците от разноликата многопартийна коалиция да се противопоставят на една идея, която безспорно има потенциал да даде един от инструментите за задържане на младите хора в Добрич”, изразяват възмущението си съветниците от ВМРО.

В разпространеното днес изявление на Тихомир Маринов и Пламен Йорданов се казва още: “Припомняме, че като вносители се съгласихме с почти всички предложения на общински съветници и граждани при изготвяне на правилника за дейността на фонда. 

Не сме забравили и обещаната подкрепа от кмета на Добрич и готовността му да задели 30 000 лв. от общинския бюджет. Колеги, които на думи също обещаваха подкрепа, сториха друго на дела. 

Изумени сме и от констатациите на някои съветници, според които Добрич няма нужда от висшисти. Можем само да гадаем какво е мотивирало съветниците от разноликата многопартийна коалиция да се противопоставят на една идея, която безспорно има потенциал да даде един от инструментите за задържане на младите хора в Добрич”.

Според тях, “Със сигурност нищо добро не очаква опустяващия добруджански град с подобни народни избраници, които следват тяснопартийните си интереси и провалят предложение за стимулиране на знаещите и можещите, избрали именно Добрич за място, където да родят и отгледат децата си. Ефектът от това гласуване на ляво-дясно-либерално-русофилската коалиция ще е само един – младите хора имат още един аргумент да търсят реализация извън Добрич”.

Двамата съветници от ВМРО заявяват, че няма да се откажат от борбата за създаване на общински фонд за стимулиране на отговорните и образовани родители и ще внесат правилника за ново обсъждане в Общинския съвет, като се надяват при повторния опит здравият разум да надделее“.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *