Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Около 90% са разкритите телефонни измами в област Добрич за първите три месеца на 2019

10 телефонни измами са извършени през първото тримесечие на годината в област Добрич, девет от тях са разкрити. Това съобщи пред журналисти Красимир Манолов, главен инспектор в сектор „Криминална полиция” при ОД на МВР в Добрич.

Нанесените щети на възрастните хора - предимно жени, са в размер на 56 000 лева. Служителите на реда са успели да възстановят част от сумите в размер на 36 810 лева при четири от измамите. Задържани са седем лица, от които пет са т. нар. „мулета” и двама „въртачи” – тези, които говорят по телефона с набелязаните жертви на измамата. Двамата „въртачи” са заловени на територията на друга областна дирекция на МВР, разкриването е извършено съвместно с Главна дирекция „Полиция”, поясни ст. комисар Никола Панчев – директор на Областната дирекция на МВР в Добрич. На две от лицата е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража”, поясни гл. инспектор Красимир Манолов.

Най-често телефонните измамници използват сюжета „Оказване на помощ и съдействие на полицията при тефенонни измами” . Извършителите на този вид престъпления се усъвършенстват все повече, посочи Никола Панчев. Той добави, че един от начините на измамниците да прикрият следите си е изгарянето на телефоните със сим-картите след няколко проведени разговора с възрастни хора.

"Нека хората  да знаят, че полицията не търси пари от гражданите, за да залавя престъпници", подчерта директорът на ОД на МВР.

c